Bakens van Bomen: welke Harelbeekse boom is jouw favoriet?

Gepubliceerd op Woensdag 22 december 2021
Wantestraat linde Bakens van Bomen

Vaak vertellen oude bomen verrassende verhalen over het verleden van een vervlogen locatie. Een legendarisch stadsverhaal, een vergeten techniek of historisch landgebruik, de erfgoedwaarde van solitaire, emblematische bomen kan nauwelijks overschat worden. Bovendien bepalen en kleuren ze het landschap. Reden genoeg om ze in de kijker te zetten. 

Doe mee en dien jouw favoriete Harelbeekse boom in!

Bakens van Bomen selecteerde in een eerste fase een aantal markante bomen in Zuid-West-Vlaanderen, in de hoop dat ze opnieuw een prominentere rol kunnen spelen in onze beleving van het landschap. Maar... we hebben ook jouw hulp nodig! In samenwerking met Intercommunale Leiedal roepen we onze inwoners op om massaal bomen door te sturen die voor hen een zekere betekenis hebben: omwille van een bijzondere herinnering, hun specifieke locatie of historiek. De ambitie: aantonen hoe belangrijk die “bakens van bomen” in de beleving van ons (stedelijke) landschap zijn, en de vervlogen erfgoedwaarde ervan in ere herstellen. 

Dien hier jouw boom in

Het vervolg 

Met deze oproep is het project Bakens van bomen in een tweede fase aanbeland. Eerder selecteerde Leiedal voor iedere stad of gemeente al minstens één markante boom (zie hieronder voor de gekozen boom in Harelbeke), en nu is het aan de bevolking om het lijstje verder aan te vullen. De intercommunale verzamelt alle doorgestuurde bomen op de projectwebsite, en trekt er in het voorjaar van 2022 opnieuw op uit, op zoek naar de opvallendste verhalen achter de ingezonden bomen. Die worden daarna op dezelfde manier als de eerste reeks bomen gecommuniceerd via digitale media.  

De prachtige lindes bij de kapel in de Wantestraat is alvast een mooi voorbeeld. In de kronkelende straat in Hulste duikt in de berm een kleine kapel op, geflankeerd door twee opgaande lindes. De Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel lijkt er in eerste instantie wat verloren te staan, maar ze hoort bij het hof iets verderop in de straat.

Terwijl de hoeve rond 1750 al zeker op die plaats te vinden was, dateert de kapel pas uit het jaar 1863. Dat kan je zelf ook zien aan het zogenaamde jaaranker in de geveltop. De lindes werden aan het einde
van de jaren zeventig van de vorige eeuw geplant. Toen vond een grondige herstelling plaats en kreeg de kapel ook een afsluiting en beplanting. Traditioneel koos men voor een linde links en rechts van de kapel. Dat religieuze statuut van de linde gaat terug tot de pre-Romeinse tijd: toen geloofden ze dat de linde een heilige boom was. Tot op vandaag zijn lindes de vaakst voorkomende bomen bij kapelletjes. Ze zouden bescherming, rust en troost bieden. In deze straat vormen de bomen eveneens een welgekomen schaduwplek voor fietsers en wandelaars.