Acties rond veilig parkeren in schoolomgevingen

Gepubliceerd op maandag 24 oktober 2022
Parkeeracties

Het participatietraject Veilig Schoolomgevingen slaat een nieuwe weg in en focust zich op het sensibiliseren van ouders en passanten om veilig te parkeren in de schoolomgeving. Dat doen ze door verschillende acties op te zetten.

De stad zoekt samen met scholen en Politiezone Gavers voortdurend naar manieren om een veilige schoolomgeving te creëren en te blijven garanderen. Denk maar aan het inrichten van fietsstraten, de inrichting van kiss and ridezones, het aanreiken van veilige schoolroutes of het opzetten en ondersteunen van wandelpools. Maar ook veilig parkeren blijkt een punt waar niet iedereen evenveel aandacht voor heeft.

Een veilige schoolomgeving is niet enkel de verantwoordelijkheid van de stad, de scholen en de politie, maar ook van de ouders, grootouders, kinderen en voorbijgangers. De stad zorgde voor de infrastructurele veranderingen in de omgeving van de school, de politie controleert of de regels nageleefd worden, maar dat is niet genoeg. Ouders en grootouders moeten in eerste plaats zich bewust zijn van de mogelijkheden, maar zeker ook de moeilijkheden aan de scholen.

Om de parkeermogelijkheden aan de scholen duidelijk mee te geven met iedereen, startte een werkgroep rond parkeren in de schoolomgeving. Die werkgroep rolt in de loop van het najaar enkele acties uit om ouders en passanten duidelijk te maken dat het van groot belang is om geen rare manoeuvres uit te voeren en te parkeren op de plaatsen die aangewezen zijn om te parkeren.

Sensibiliseringsbrief en affiche met bijhorende wedstrijd

De werkgroep start met het uitsturen van een sensibiliseringsbrief naar alle ouders. In die brief tippen we waar je op een veilige manier kan parkeren rondom de school én vragen we je om deze tips op een correcte en veilige manier op te volgen. De stad levert een kant-en-klaar kaartje aan waarop ouders alle aangewezen parkeerplaatsen in de buurt terugvinden.

Bij die brief zit ook een leuke affiche waarmee we iedereen vragen veilig te parkeren. Hang deze affiche aan je raam, maak er een foto van en post deze als reactie onder de post op de Facebookpagina van Stad Harelbeke. Op die manier maak je kans op één van de OW-kaarten ter waarde van €25 die we verloten onder de deelnemers. De winnaars worden op vrijdag 28 oktober bekendgemaakt.

Parkeerfeest op vrijdag 28 oktober

Aan de schoolpoorten is het voor en na schooltijd telkens enorm druk. Dat zorgt soms voor gevaarlijke situaties. We willen ouders zo veel mogelijk begeleiden naar de beste parkeerplaatsen, hetzij de voorziene Kiss & Ride-zones aan sommige scholen, hetzij een veilige parkeerplaats iets verder van de schoolpoort. Soms willen ouders bij wijze van spreken de speelplaats oprijden om hun kinderen af te zetten, dat kan dus absoluut niet. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan de veiligheid. We willen zo weinig mogelijk gemotoriseerd verkeer vlak aan de schoolpoort.

Na de acties met de sensibiliseringsbrief en wedstrijd, houden de meeste scholen een ‘parkeerfeest’ op vrijdag 28 oktober, de dag voor de herfstvakantie waarop een stuk van of de gehele parking afgezet wordt en er feest gehouden wordt. Deelnemende scholen kiezen zelf de invulling van deze dag. Er wordt tijdens die dag ook extra ingezet op wandelpools, want die zorgen voor een veilige verplaatsing zonder dat er hoeft geparkeerd te worden.

Na het sensibiliseren treedt de politie in actie. Uiteraard vinden wij het uitermate belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt en zo mee een veilige schoolomgeving creëert. Daarom zal de politie ook actie ondernemen bij aanhoudende overtreders.

Vragen over dit project? Mail naar hallo@harelbeke.be.