92 bomen langs Beneluxlaan in Harelbeke worden vervangen

Gepubliceerd op donderdag 06 februari 2020
10 februari 2020
Bomen Beneluxlaan

In de omgeving van het kanaal Bossuit-Kortrijk vervangt De Vlaamse Waterweg nv vanaf maandag 10 februari 92 bomen ter hoogte van de Beneluxlaan in Harelbeke.

De wilgen produceren overmatig dood hout door enerzijds de leeftijd van de bomen en anderzijds door de wilgenbastmug en de snel overdraagbare watermerkziekte. Beide factoren zorgen ervoor dat de bomen, en vallende takken, een gevaar vormen voor de veiligheid voor de fietsers en rijweggebruikers van de Beneluxlaan. Door veiligheidsoverwegingen is het rooien van deze bomen dan ook helaas onvermijdelijk. 

De bomen zijn een belangrijk onderdeel van het landschap en zullen dus vervangen worden door 92 jonge bomen, een mengeling van de zomereik en de grootbladige linde. De vervanging van de bomen wordt op één lijn gebracht met de plannen voor de heraanleg van de fietspaden in de Beneluxlaan. Het ontwerp hiervan wordt momenteel afgewerkt door stad Harelbeke. Eens deze klaar zijn, wordt er nauw samengewerkt met de Stad om de timing van die werken af te stemmen op de heraanplanting van de bomen. De Vlaamse Waterweg nv en stad Harelbeke engageren zich alvast om het groene karakter van de omgeving te behouden en het fietscomfort te verhogen.