Zetelverdeling Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD)

Het BCSD is het orgaan van het OCMW dat beslissingen neemt over de aanvragen tot individuele steunverlening en de beleidsorganen adviseert inzake beleidsmateries die een invloed hebben op de kwetsbare burgers van de stad. In het BCSD zetelen leden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en/of derden.

De leden van het BCSD worden voorgedragen op de installatievergadering bij het begin van de legislatuur. Naast de voorzitter moeten er 8 leden voorgedragen worden door de politieke partijen. Het aantal leden dat een bepaalde partij mag voordragen, is afhankelijk van het aantal zetels dat deze partij heeft binnen de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Partijen kunnen beslissen om, voor de verdeling van deze mandaten, zich samen als één geheel te laten behandelen (de zogenaamde ‘lijstverbinding’).

In Harelbeke heeft geen enkele partij een verklaring van lijstverbinding ingediend. 

De zetelverdeling voor het BCSD is als volgt :

  • Team Harelbeke: 5 zetels
  • Vooruit-Groen: 2 zetels
  • Vlaams Belang: 1 zetel
  • N-VA: 0 zetels 

 


 

 

'Fijnmazige' stemresultaten


Om burgers meer inzicht te geven in de resultaten van de verkiezingen worden voor de eerste keer 'fijnmazige' stemresultaten bekend gemaakt. 
Op deze website kan je kijken hoe er - op kleine schaal - in jouw wijk of deelgemeente werd gestemd bij de lokale verkiezingen. 
Tip: als inwoner van Harelbeke stemde je op papier. Om die reden krijg je via de tool de verschillende telbureaus te zien. Klik op een telbureau om de stemresultaten te zien. Het nummer van jouw stembureau vind je terug p je uitnodigingsbrief. 
 




Initiatiefrecht 

Om een stad of gemeente te besturen, heb je een meerderheid of coalitie nodig. 
Nieuw bij deze verkiezingen is dat er nu regels zijn over de coalitievorming. Het decreet lokaal bestuur legt de volgorde vast welke persoon van welke partij als eerste het initiatief zal nemen na de verkiezingen om de coalitiegesprekken te openen. 
 

Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de verkozene met het meeste naamstemmen van de grootste lijst. Die verkozene wordt als het ware de 'lokale formateur' en krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Die termijn start de dag die volgt op de dagtekening van het proces-verbaal van de verkiezingen.

In onze stad won 'team Harelbeke' de gemeenteraadsverkiezingen met een absolute meerderheid van 17 zetels op een totaal van 29. De lijst levert automatisch de burgemeester.   

PV hoofdbureau


Einde initiatiefrecht
 

Op 21/10 diende de  initiatiefhouder een gezamenlijke akte van voordracht in. De akte werd ondertekend door de 17 verkozenen van de lijst team Harelbeke. Hierdoor eindigde het initiatiefrecht. 
 

Initiatiefnemer Looptijd initiatiefrecht Gezamenlijke akte van voordracht Verklaring van afstand
Michaël Vannieuwenhuyze van 14/10 t.e.m. 28/10  21/10   


Aanwijzing van de burgemeester
 

De verkozene met de meeste naamstemmen die behoort tot de grootste coalitiefractie wordt de burgemeester. Hij/zij legt de eed af op de installatievergadering als aangewezen-burgemeester. De gemeenteraad stelt daarna de Vlaamse Regering in kennis zodat de benoemingsprocedure kan opgestart worden.


 

Meer weten over initiatiefrecht, de installatie en aanwijzing van de burgemeester? 
Website Vlaanderen