STOEL4: project voor sociale integratie van nieuwkomers

HvW - Stoel4

STOEL4 helpt nieuwkomers om een sociaal netwerk op te bouwen. Samen met Refu Interim, Huis van het Leren en het Agentschap Integratie en Inburgering gaan we op zoek naar een sociaal engagement dat bij hen past.

Het project kreeg de naam STOEL4. Omdat we een stoel willen bijschuiven voor onze nieuwkomers. Oog hebben voor die vierde man aan de kaarterstafel in Oarelbeke Weireldstad, voor zij die zich de bevlogen speech van Geert Six in 2019 herinneren.
De 4 verwijst naar de vier gemeenten waar dit project bestaat (Harelbeke, Menen, Wervik en Wevelgem), maar ook naar de vierde pijler van sociale netwerking en participatie voor inburgeraars. Echte integratie gebeurt namelijk niet in het klaslokaal, maar in het dagelijkse leven. En om volwaardig te participeren in de maatschappij hebben alle mensen een netwerk nodig.

STOEL4 wil mensen van vreemde origine aan dat netwerk helpen door hen vrijwilligerswerk en taalstages op maat aan te bieden. De focus ligt daarbij steeds op het vergroten van de zelfredzaamheid, zo investeren we in onze maatschappij van morgen.

Binnen het project begeleidt Refu Interim de nieuwkomers richting vrijwilligerswerk. Vrijwilligers én organisaties worden klaargestoomd voor het vrijwilligerswerk en krijgen workshops op maat, zoals bijvoorbeeld een tapcursus voor barmedewerkers. En bij het samenwerken met andere vrijwilligers wordt wederzijdse ontmoeting en netwerking gecreëerd.

Huis van het Leren gaat op zoek naar plaatsen waar de nieuwkomers gedurende een taalstage kennis kunnen maken met het werkveld en ondertussen hun Nederlands oefenen. Huis van het Leren zal de begeleidingstrajecten van anderstalige stagiairs op zich te nemen.

De 4 steden en gemeenten engageren zich om hun verenigingen, organisaties, instellingen te motiveren om een plaats te voorzien om deze nieuwkomers te ontvangen en hen of een vrijwilligersplaats te bieden of stageplaats voor het oefenen van het Nederlands.

Ben je een organisatie die vrijwilligerswerk of een taalstage kan aanbieden?
Of ben je een anderstalige nieuwkomer die vrijwilligerswerk of een taalstage zoekt?

Registreer je hier