Reactie op online verspreiding persoons- en financiële gegevens

Gepubliceerd op Woensdag 22 mei 2019

Sedert zondag 19 mei 2019 zijn we als stad en OCMW Harelbeke geconfronteerd met een onlinefoto van een document dat persoons- en financiële gegevens bevat van cliënten. Wij zitten daar uiteraard zeer verveeld mee, temeer daar het document gebruikt wordt om racistische uitlatingen te ondersteunen.

Als stad en OCMW zetten we ons daar in de meest duidelijke bewoordingen tegen af en betreuren deze gang van zaken. We ondernamen ondertussen verschillende stappen om na te gaan wat er juist is gebeurd en om te vermijden dat zoiets in de toekomst nog kan gebeuren.

  • De betrokken medewerkers en het OCMW als juridische structuur legden bij de politie strafklacht tegen onbekenden neer, die verder zal onderzoeken hoe dit document in de openbaarheid is terechtgekomen. De dader wordt vervolgd.
  • Onze DPO (data protection officer) deed bij de Gegevensbeschermingsautoriteit aangifte van een mogelijk datalek.
  • Tegelijk met voorgaande diende onze DPO eveneens een klacht in bij dezelfde autoriteit als benadeelde partij, naast de vernoemde cliënten.

We wachten de resultaten van het onderzoek van de politie af om er de nodige conclusies uit te trekken.

Als stad en OCMW Harelbeke willen hierbij benadrukken dat we al het mogelijk doen om de privacy van onze inwoners te beschermen en betreuren het voorval van de laatste dagen.