Elke Harelbeekse school krijgt drie CO2 meters

Gepubliceerd op Dinsdag 27 oktober 2020
27 oktober 202031 december 2020

Stadsbestuur beperkt risico op verspreiding van Covid-19 in scholen via aankoop CO2-meters

Het Harelbeekse stadsbestuur investeert in CO2-meters in klaslokalen om op die manier de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Ventilatie is ontzettend belangrijk om het risico op verspreiding van Covid-19 tot een minimum te beperken. Bij een gebrekkige ventilatie kan het coronavirus zich makkelijker verspreiden in een klaslokaal.  Waar er geen goede verluchting is, blijven heel kleine luchtdeeltjes in de binnenlucht hangen wat de kans op besmetting uiteraard verhoogt.

Het Harelbeeks stadsbestuur ondersteunt het basis-en secundair onderwijs in Harelbeke met de aankoop van drie CO2-meters per schoolsite. Via een kleurcode geven deze toestellen aan of de lucht in de klas gezond is en wanneer er verlucht moet worden als dat niet het geval is. CO2 zit in uitgeademde lucht en dus is dit tegelijk ook een belangrijke indicatie om het in de klas ‘coronaveilig’ te houden.

“Op die manier maken we leerlingen en leerkrachten bewust van de luchtkwaliteit in hun klaslokaal. Gezonde lucht is niet enkel belangrijk in de preventie van Corona, maar het verbetert ook de leerprestaties van de leerlingen.”, aldus Francis Pattyn, schepen van onderwijs. 

De  CO2-meter meet daarnaast ook andere parameters voor een gezond binnenklimaat: vocht, vluchtige organische stoffen zoals geurtjes, geluid, temperatuur en licht. Via de app kunnen directies, leerkrachten en preventieadviseurs in real life volgen hoe het daarmee gesteld is of de historiek raadplegen om te zien hoe het binnenklimaat in een klas doorheen de tijd evolueert en welke conclusies daaruit te trekken vallen.   De toestellen zijn conform aan de technische richtlijnen van het departement onderwijs. 

De stad koopt 50 toestellen aan bij ventilatiespecialist Renson uit Waregem, waarvan er 39 bestemd zijn voor de Harelbeekse scholen. De overige toestellen worden ingezet in vergaderlocaties in onder meer CC Het Spoor en het Huis van Welzijn. Totale kostprijs van deze aankoop bedraagt 6705 euro.

Persfoto CO2-meters