Geveltuin

Geveltuin

De gemeenteraad van Harelbeke heeft op 20 april een nieuw reglement voor het aanleggen van geveltuintjes goedgekeurd. Je hoeft niet langer een vergunning aan te vragen om een geveltuin aan te leggen. Daarmee realiseert  de stad een deel van een actie uit het beleidsplan dat zegt dat Harelbeke een levendig en aantrekkelijk stadscentrum wil creëren.

Geveltuin

Een geveltuin brengt vooreerst natuur en ecologie in de stad.  Vogels en insecten vinden er voedsel, maken een nest of rusten er uit op doortocht. Geveltuinen verbeteren ook het klimaat en de luchtkwaliteit. In de zomer koelen planten de stad af.  Dit effect is welkom, want stenen en asfalt absorberen veel zonlicht en maken de stad warmer.  Planten produceren ook zuurstof en filteren fijn stof. Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit. Gevelplanten beschermen ook huizen tegen weer en wind. In de winter zorgen stevige bladhoudende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt. In de zomer houdt de geveltuin de muur koel. Ze maken niet alleen de straat mooier, ze geven ook een goed gevoel. Uitkijken op een groene omgeving is goed voor  het humeur en de gezondheid.

Je moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden. Zo moet je de aanleg van jouw geveltuin en de exacte locatie op voorhand melden aan milieu@harelbeke.be of op het gratis telefoonnummer 0800/21202. Er hoeft geen specifiek formulier te worden ingevuld, een eenvoudige melding volstaat.
Als je voetpad maximaal 1,7 meter breed is mag je geveltuin 30 cm breed zijn en moet je er over waken dat je een obstakelvrij voetpadbreedte van 1 meter behoudt. Is je voetpad breder dan 1,7 meter, dan mag je geveltuin tot 40 cm breed zijn en moet je een obstakelvrije breedte van 1,5 meter behouden. Je mag er geen giftige of gedoornde planten in gebruiken.

Als alternatief kan je ook opteren voor het plaatsen van bloembakken. Deze bakken moeten wegneembaar zijn en niet breder dan 30 cm gemeten vanaf de gevel en niet hoger dan 40 cm gemeten vanaf het niveau van het voetpad.

Het reglement kan je hier bekijken