Leg je eigen moestuin aan

moestuin coronatips tegen verveling

Denk je er aan om een eigen moestuin aan te leggen, maar weet je niet zo goed hoe er aan te beginnen? Hieronder enkele tips:

1. Begin met eenvoudige groenten

Het is altijd prettiger om met gemakkelijke groenten te beginnen. Als je direct heel ambitieus het hele groenteassortiment wil telen, raak je al gauw ontmoedigd. Wie weet krijg je dan grote teleurstellingen te verwerken.

Je mag een oogst verwachten van snijsla, radijsjes in de lente, tuinkers, rode biet, warmoes, snijselder, bonen, wat vroege aardappelen, pastinaak, plantui, courgette en pompoen.

2. Kies een zonnige plek

Een goede belichting van je groentetuin is belangrijk. Kies daarom een zonnig plekje in je tuin: liefst op het zuiden, eventueel op het zuidwesten. Slechts weinig groenten doen het goed op een beschaduwde plek: rabarber staat liever niet in de zon.

Er zijn wel een paar groenten die wat schaduw verdragen, zoals aardbeien, andijvie en rode biet en enkele tuinkruiden zoals kervel, pepermunt en tuinkers.

3. Gebruik vaste perceeltjes

Deel je groentetuin op in percelen en maak ze even groot. Dat is belangrijk omdat je je groenten elk jaar een perceel opschuift. Maak je perceel 1,10 meter breed, met telkens een pad van 30 centimeter ertussen. Zo kun je overal makkelijk aan.

4. Gebruik compost

Je bemest je moestuin om de bodemstructuur te verbeteren en om voedingsstoffen toe te voegen. Als bemesting kies je altijd voor compost. Het sluit de kringloop van je moestuin want je gebruikt je tuin- en keukenafval opnieuw. Bovendien heeft compost alle goede eigenschappen van organische meststoffen.

5. Tuinier ecologisch

In de gangbare groenteteelt wordt de omgeving aangepast aan de plant. Dat gebeurt met behulp van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Verwarming wordt ingezet om te telen buiten het natuurlijke seizoen.

In de ecologische tuin gaat het er omgekeerd aan toe. Je boekt succes door mee te werken met de natuur en kiest voor planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat in je tuin. Je teelt je groenten in het goede seizoen. Zo voorkom je heel wat ellende, want planten die aangepast zijn aan hun milieu worden minder gauw ziek.

© Velt

Meer tips op Velt

Of houd het simpel en leg een kruidentuintje aan! 

Meer tips tegen verveling