Bijzondere dienstverlening

RONDLEIDINGEN VOOR KLASSEN EN GROEPEN

Klassen of andere groepen kunnen gratis een rondleiding in de bib krijgen (van oktober tot en met april). Voor de klassen zijn die bezoeken speciaal afgestemd op hun leeftijd. 

Elke leerling brengt een eigen lenerskaart / EID mee, of de leerkracht maakt gebruik van een groepspas. Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen lidgeld te betalen.  Het jaarlijks lidgeld voor een groepspas is 5 euro.

We hebben altijd op voorhand de klaslijst nodig met de nodige gegevens (naam, geslacht, adres, geboortedatum) om de ontbrekende lenerskaarten aan te maken vóór het bezoek.

Geïnteresseerd in een rondleiding? Mail dan naar martine.vandeputte@harelbeke.be 

KLASPAKKETTEN

Leerkrachten van het kleuter- en basisonderwijs kunnen een klaspakket aanvragen in de bib . Tina Devos of Lieve De Brouwer stellen een pakket samen op basis van verlanglijsten van de leerkrachten. Er wordt rekening gehouden met het leesniveau (AVI), de leeftijdscategorie, het aantal leerlingen, jongen/meisje, het soort materiaal en thema’s.  De pakketten kunnen opgehaald worden of worden op school geleverd en opgehaald door de bib.  Hiervoor dien je wel een klaskaart aan te vragen: dan kunnen er 40 materialen worden uitgeleend gedurende een periode van maximum 16 weken. Om elk kind in de klas te kunnen bedienen, kunnen er ook 2 klaskaarten/klas worden aangevraagd. Zo kunnen er tot maximum 80 materialen worden geleverd per klas.

Klaspakketten kunnen aangevraagd worden bij Tina.devos@harelbeke.be, rekening houdend met jullie wensen.
 

GROEPSPASSEN

Als organisatie kan u kiezen voor een groepspas. Dit heeft als voordeel dat u meer materialen kan ontlenen voor een langere periode, maar deze dienstverlening is ook gebonden aan bepaalde regels.

We zetten alle afspraken even op een rijtje :

 • Alle materialen mogen enkel uitgeleend worden voor professioneel gebruik. Uitlenen kan van 16 augustus tot 30 juni, hierna worden alle materialen ingediend.
  Elke lenerskaart mag slechts gebruikt worden voor 1 klas.
  Aantal materialen: maximum 40 boeken per kaart.
 • Uitleentermijn: 4 weken die kunnen worden verlengd tot maximum 16 weken; wanneer een materiaal niet kan worden verlengd, b.v. omdat het door iemand anders gereserveerd werd, dan wordt de contactpersoon daarvan verwittigd en moet het materiaal zo vlug mogelijk teruggebracht worden. In dit geval worden er geen portkosten aangerekend. Indien materialen na 16 weken niet teruggebracht werden, wordt er een herinneringsbrief gestuurd waarvoor wel 0.50 euro portkosten dient betaald te worden.
 • Lidgeld: 5 euro voor 1 jaar vanaf de datum van inschrijving. De inschrijving is 1 jaar geldig.
 • Aard van de materialen: alle materialen, behalve audiovisuele materialen en speelleermaterialen. Uiteraard kan de leerkracht die materialen meenemen op zijn/haar persoonlijke kaart.
 • Reserveren: alle materialen, behalve de audiovisuele materialen, kunnen worden gereserveerd mits betaling van 0.50 euro portkosten.

Wie een lenerspas voor een organisatie neemt, verklaart zich akkoord met deze afspraken.

U mag bij de Stedelijke Openbare Bibliotheek Harelbeke steeds rekenen op een optimale service.
 

SPEELLEERMATERIALEN

 • Didactische materialen en leermiddelen i.v.m. sociale vaardigheden
 • Bijvoorbeeld lotto's, memoriespelletjes, gezelschapspellen, boeken in groot formaat,...
 • Extra service van de bib voor het onderwijs en de sociale sector
 • Voor kleuters, lager onderwijs, secundair onderwijs en het bijzondere onderwijs

Raadpleeg de lijst

 • Voor leerkrachten, mensen die beroepshalve met kinderen werken of studenten. Men kan maximum twee speelleermaterialen ontlenen voor vier weken.
 • De materialen worden gratis uitgeleend op een individuele lenerspas
 • De materialen kunnen maximum 1 keer verlengd worden
 • Bij beschadiging of verlies wordt een vergoeding gevraagd
   

SNIPPERTASSEN 

Heb je tijdens de vakantie (klein)kinderen op bezoek en regent het buiten pijpenstelen?

Wil je je kind een alternatief bieden voor de televisie of computer? Op zoek naar prentenboeken over een bepaald thema, mooi gebundeld in één tas? Lees je graag voor maar vind je het brede aanbod prenten- en voorleesboeken overweldigend?

De snippertas is een voorleesrugzakje vol verrassingen waar kinderen helemaal kunnen in meegaan. Iedere tas bevat een knuffel of speeltje, minstens 4 boeken, evt. een spelletje of cd, een leuke kleurplaat en een kaart met voorleestips. De prenten- en voorleesboeken worden zorgvuldig uitgekozen door ons jeugdteam.

 • De snippertas is gratis ontleenbaar voor vier weken
 • Voor kinderen tussen 2 en 8 jaar
 • 34 verschillende thema's
 • Elk materiaal uit de snippertas betekent een uitlening op uw lidkaart

Lijst snippertassen

 

INITIATIE INTERNET

Naargelang de vraag worden er regelmatig in de bib kennismakingen met internet georganiseerd. Het opzet van deze kennismaking is om mensen die helemaal niets van internet kennen, vertrouwd te maken met de belangrijkste aspecten van internet. In een tijdspanne van 1 uur worden de meeste essentiële vaardigheden aangeleerd zodat men een basis heeft om zelfstandig te surfen. Inschrijven voor een dergelijke sessie kan in de bib. De bib neemt dan zelf contact op om een datum voor een sessie af te spreken.

 

BOEKENDIENST AAN HUIS (samenwerking tussen de bib en De Parette)

De dienstverlening ‘bib aan huis’ richt zich tot personen die omwille van hun ouderdom, handicap of ziekte moeilijkheden hebben om zich te verplaatsen naar de bibliotheek. Deze personen kunnen een beroep doen op de Minder Mobielen Centrale van het OCMW van Harelbeke om boeken te (laten) halen in de bibliotheek (binnen de openingstijden van de bib). De kostprijs is gelinkt aan de tarieven van de Minder Mobielen centrale. Voor meer info: neem contact met het lokaal dienstencentrum De Parette – 056/73.51.90 (bij Ine D’haene)

Nog vragen? neem contact op