Tentoonstelling Rebecca Dufoort

Waar
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer
Van 1 februari 2018 tot 28 februari 2018

Rebecca Dufoort (Tielt, °1973) kreeg in de periode 1991-1995 een opleiding schilderkunst in de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, campus Sint-Lucas Gent. Beroepshalve doceert ze schilderkunst aan de Kunstacademie van Eeklo. Rebecca Dufoort woont en werkt in haar geboortestad.

De schilderkunst van Rebecca Dufoort valt nog het best te verwoorden als een vrije interpretatie van elementen en beeldfragmenten uit haar omgeving én als een onderzoek naar het wezen van de schilderkunst. In het analyseren van het schildersmétier is zowel de zeer gereduceerde voorstelling als de verfaanbreng van belang: een krachtige lijn, ton sur ton, een veranderende richting, een compacte vorm in een egale laag verf… zijn soms de enige gebeurtenissen in haar werk.

De kleuraanbreng speelt een niet onbelangrijke rol, maar ook de verfhuid en de richting van een verftoets zijn betekenisvol. Het gaat dus om de intensiteit van de kleuren, het merg van de kleur en de rijkdom van de textuur. Om die doelstellingen te realiseren, prefereert Dufoort het gebruik van olieverf.

De voorstelling wordt uit de directe waarneming gehaald waardoor de schijnbaar abstracte doeken een ongewone vertrouwdheid kunnen teweegbrengen bij de toeschouwer. Inspiratiebronnen zijn bv. de doorkijk van een tunnel, de richting van brugpijlers, de rand van een dakconstructie, knooppunten van wegen, de grens tussen een omheining en de lucht, de confrontatie tussen een bedrijfsgebouw en het weiland ernaast, de rand van een schorsvlek, de constructie van een bouwwerf, de raaklijn tussen een vijverrand en een grasperk, de plattegrond van een huis, de contouren van een tuinwand enz. kortom, fragmenten uit de natuur en de architectuur die herleid worden tot tijdloze, krachtige, schilderkundige vormen die een zekere spanning opleveren.

Op die manier kijkt Dufoort in aparte, afwisselende stukjes naar de wereld en wordt zo’n gecapteerd beeld getransformeerd tot een bepaalde constructie, een lijnenspel, gekoppeld aan een uitgesproken coloriet.

Het oeuvre van Rebecca Dufoort behoort tot dat van een generatie van ‘stille schilders’.Vernissage: vrijdag 2 februari 2018 om 19.30u

Inleiding: Inge Braeckman

Bron: UiTinVlaanderen.be