TENTOONSTELLING PEGGY WAUTERS - X BOOKS

Waar
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer
Van 4 juni 2018 tot 30 juni 2018
Organisatie
Bibliotheek Harelbeke
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Links

Vernissage: vrijdag 8 juni 2018 om 19u30

Inleiding: Inge BraeckmanPeggy Wauters werd in 1968 geboren in Aalst. Ze volgde opleiding aan het RITO, aan De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Aalst en aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Peggy Wauters is eigenlijk een vrij onbekende kunstenares die in alle stilte en luwte een gigantisch en opmerkelijk oeuvre bij elkaar heeft geschilderd, zonder ooit echt naar buiten te treden. Kunstmecenas Alain Liedts verwoordde het in 2015, naar aanleiding van de retrospectieve The Big Escape in de Zebrastraat Gent als volgt: “Peggy Wauters krijgt deze kans om in Zebrastraat te exposeren wegens de verbluffende kwaliteit van haar werk. Alle taferelen van het leven, van wieg tot sterfbed, worden door haar getekend of geschilderd met humor en met pit. Peggy Wauters is alvast ‘een van de best bewaarde geheimen in de kunstwereld.”

Naar aanleiding van deze retrospectieve tentoonstelling nam de Stichting Liedts-Meesen overigens ook het initiatief om het boek The Big Escape te laten uitgeven bij MER. Paper Kunsthalle uit Gent. Met hierin ook een voorwoord van Alain Liedts en een beschouwende tekst en gedicht van Inge Braeckman.

Zelf verklaart Wauters “dat ze de dingen sneller schildert dan ze zeggen kan”. Schilderen is voor haar als taal, als spreken, als een denken.

Haar schilderijen bestaan niet alleen op zeer kleine formaten – soms niet groter dan 4,5 x 4,5cm – maar durven ook echt groot te gaan. Opvallend is de bijna serene en vanzelfsprekende manier waarop ze de zachte wreedheid van het dagelijkse leven toont via alledaagse situaties en taferelen. Maar steeds is er ook een humoristische insteek.

Alles inspireert deze kunstenares: zowel een huwelijksaanzoek, een zeezicht of een vleesrijke maaltijd, alsook een wandeling in haar tuin, carnaval... Ze vreest niet het ‘grote’ Unbehagen en hanteert geen trucjes om de kijker te verleiden.

Wauters projecteert niet in haar atelier. Ze maakt geen gebruik van foto’s die ze vervolgens naschildert. Tijdschriften, kranten, films, beelden zetten wel haar fantasie in beweging en stimuleren of dienen als studiemateriaal voor haar schilderijen.

Peggy omschrijft haar werk als volgt: “Mijn werk is geen ingewikkeld denkproces, alles groeit spontaan. Er worden ook geen schetsen vooraf gemaakt, lappen uit klei worden uitgerold en ik zie wel waar ik uitkom, geen symbolische betekenis. De figuren zijn heel expressief, soms ook dramatisch of grappig. Soms maak ik met opzet barstjes en scheuren, de structuur van de klei is belangrijk, de huid is dan ook zichtbaar. Ook combineer ik vaak metaal met klei, zoals spijkers en sleutels, of vorken.”

De bibliotheek Harelbeke is zeer verheugd dat Peggy Wauters bereid werd gevonden om in de bibliotheek te exposeren.

Bron: UiTinVlaanderen.be