Tentoonstelling Noël Drieghe

Waar
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer
Van 3 november 2017 tot 4 januari 2018
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €

Noël Drieghe werd geboren op 25 december 1948. Samen met zijn drie broers groeide hij op in Wetteren. Hij vertoefde vaak in de drukkerij van zijn vader - Leo Drieghe - waar heel wat kunstenaars grafisch werk maakten voor uitgaven naar aanleiding van tentoonstellingen in Galerij Drieghe.

Tot 2005 was Noël Drieghe werkzaam als industrieel ingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn vrije tijd schilderde hij en organiseerde tentoonstellingen en andere culturele activiteiten in Galerij Drieghe en daarna met Academie Leon. Met zijn kunstwerken nam hij deel aan exposities in België, Nederland en Frankrijk. Na zijn hersenbloeding in 2011 viel de mogelijkheid om te schilderen, te creëren en te organiseren weg. Zijn werken worden nog steeds getoond in diverse solo– en groepstentoonstellingen. Noël Drieghe overleed in december 2016.

Het werk van Noël Drieghe – zowel zijn schilderijen als sculpturen - behoren tot de geometrische abstractie. Zijn schilderijen richten zich zuiver tot de geest van het oog, tot het gemoed van het kijken. Ze tonen zijn zoektocht naar verhoudingen. Verhoudingen tussen lijnen, vlakken, kleuren, tussen vorm en formaat, tussen oppervlak en ruimte. De verf is egaal maar met veel zin voor stralingskracht van de kleur op het doek aangebracht. Binnen de strenge strakheid van de geometrische taal heerst er een bevrijdende variatie die hem behoedt voor de verstarring van eenzijdigheid en systematiek. De uitvoering is eenvoudig, het denken, proberen, afwegen en kijken, vragen veel energie. Hij gebruikt de taal van de geometrie op een speels-poëtische en steeds wisselende manier.Uit het nagelaten werk selecteerden we een bepaalde periode. Deze periode werd bepaald door een cahier, een schetsboek, een studieschrift, een plastisch journaal… dat de titel Mijn kleine, vrije wereld. 1992-1997 meekreeg.Vernissage: vrijdag 3 november 2017 om 19.30u

Inleiding: Pauline Van der Zee

Bron: UiTinVlaanderen.be