Tentoonstelling klassieke schrijvers en filosofen

Waar
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer
Van 3 januari 2019 tot 2 februari 2019
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Contact
Fax: www.bibliotheekharelbeke.be

Literatuur en Filosofie uit de Klassieke Oudheid als basis van heel wat moderne geschriften.

Eeuwenlang heeft de klassieke oudheid in de westerse samenleving als lichtend voorbeeld en ideaal gegolden, zowel op filosofisch en moreel gebied, als voor stijl en taalgebruik.
De westerse cultuur is dan ook doordrenkt van de Grieks-Romeinse oudheid. Wie zich met wijsbegeerte bezighoudt, kan niet om de Griekse denkers heen. Retorica en tragedie vinden hun oorsprong in de oudheid. Niettemin worden de klassieken, behalve door de studenten klassieke humaniora en klassieke filologie en filosofie, nauwelijks nog gelezen. Ten onrechte zoals wij met deze tentoonstelling en keuzelijst willen bewijzen.
Onder klassieke literatuur en filosofie verstaan we de Griekse en Romeinse teksten die in die tijd gesitueerd worden tussen de 8ste eeuw v.Chr. En de 6de eeuw n.Chr.
In de loop der eeuwen zijn er geweldig veel antieke teksten verloren gegaan; naar schatting is amper tien procent bewaard gebleven. Toch zijn relatief veel grote werken overgeleverd. Veel van die letterkundige en filosofische teksten blijken na meer dan twintig eeuwen nog altijd verrassend boeiend om te lezen.
De klassieke literatuur en filosofie worden samen in één keuzelijst behandeld omdat beide in de oudheid erg verwant waren. De teksten van Plato worden zowel tot de literaire geschriften als tot de filosofische canon gerekend.
Homerus, Sophocles, Cicero, Seneca enz., wie waren ze en wat hebben ze geschreven? Op deze vragen kan je een antwoord vinden in deze expositie. In de bijhorende keuzelijst vindt men een alfabetische opsomming van de schrijvers en filosofen plus de boeken die wij van hen in onze collectie hebben.
Tot besluit citeren wij de wijze woorden van Plinius Minor: Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit. (Brieven 3, 5, 10)
Geen boek is zo slecht dat het niet door een of ander deel nut brengt.

Bron: UiTinVlaanderen.be