Tentoonstelling GEOMETRISCH PRECISIEWERK

Waar
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer
This event is finished.

Schilderijen van Jo Delahaut, Gaston De Mey, Albert Rubens en Raf Vandewalle

Voor het eerst presenteert de Bibliotheek Harelbeke een tentoonstelling met vier kunstenaars die nooit eerder samen exposeerden en wiens werk ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.

Ogenschijnlijk, want in wezen hebben ze allen iets met het vlak, lijnen, kleuren, constructies, geometrie en abstractie.

Jo DELAHAUT

Jo Delahaut (1911-1992) is zonder twijfel één van de belangrijkste abstracte Belgische schilders van na de Tweede Wereldoorlog. In 1952 was hij stichtend lid van de groep Art Abstrait, daarna sloot hij zich aan bij de groepen Formes (1956) en Art Construit (1960).

Zijn oeuvre ontwikkelde zich volgens een kenmerkende strikte seriële logica waarin zuivere vormen dialogeren in een spel van contrasterende gekleurde vlakken.

Gaston DE MEY

Gaston De Mey (1933-2015) schilderde tot 1968 figuratief. Maar van dan af gooit hij het roer om en produceert hij een oeuvre dat alleen nog bestaat uit cijfers en letters. Die cijfers en letters plaatst hij in geometrische structuren waarbij de linker– en rechterhelft elkaars spiegelbeeld zijn. Het is onnodig om op zoek te gaan naar woorden of codes achter de cijfertaal, want de kunstenaar wil met zijn werken alleen maar de onleesbaarheid van de wereld aantonen. Ondanks die chaos op het doek straalt zijn werk rust uit.

Albert RUBENS

Kenmerkend voor het beeldend werk van Albert Rubens is ordening. Elk werk is de geometrische veruiterlijking van een langdurig denkprocédé. Daarbij vormt de kubus de uitvalsbasis, wat meteen ook een opstap was naar het driedimensionele. Rubens koppelde veranderingen in zijn werk ook aan nieuwe materialen. Behalve het doek en het papier werkte hij ook met hout, staal of graniet.

Raf VANDEWALLE

Raf Vandewalle (1943) maakte aanvankelijk composities binnen het vierkant, eerst met veel cirkelbogen, soorten lijnen, nadien enkel met rechte lijnen om zo te komen tot de essentie: het vierkant.

Sinds 1975 is het vierkant dan ook zijn enig opbouwelement. In die zin zijn de schilderijen van Raf Vandewalle een ode aan de ordening, niet enkel door de strenge beperking van de vorm, maar ook met het reduceren van het coloriet.

Vernissage: vrijdag 4 mei 2018 om 19.30u. Toelichting: Frans Boenders

Bron: UiTinVlaanderen.be