NIKI FAES ESSENTIALISME

Waar
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer
Van 1 april 2017 tot 29 april 2017
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €

Vernissage: Zaterdag 1 april om 16u

Toelichting: Tony Rombouts

Finissage: zaterdag 29 april om 10.30u


Niki Faes (Mortsel, 1947) volgde lessen schilderkunst (olieverf, acryl), keramiek en modeltekenen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Antwerpen.

In de Academie van Mortsel bekwaamde ze zich in grafiek en in de Academie van Wilrijk volgde ze een opleiding digitale grafiek. Van 1965 tot 1975 vervaardigde ze wandtapijten uit geschoren lamswol, zelfgesponnen en bewerkt met zuivere pigmenten. Van 1970—1979 ontwierp en vervaardigde ze attributen voor theaterstukken, waaronder maskers en bewegende poppen. In 1976 vervaardigde ze voor een speelgoedfabrikant educatief, creatief speelgoed.

Van 1980 tot 1995 gaf Niki Faes les in driedimensionele vormgeving, grime, make-up en body-art. In 1985 behaalde ze een eerste prijs voor hoogstaande creativiteit, een internationale wedstrijd voor body-art in Portugal.

Van 1996 tot heden legt Niki Faes zich toe op schilderen met acrylverf en olieverf, etsen, houtgravures, diverse beeldhouwtechnieken, installaties en illustraties van boeken. In haar schilderkunst geeft ze uiting aan de meest diverse thema’s zoals vitaliteit, Big Bang, sprankelend licht, zeewezens, dromen, communicatie, krachten, natuur, landschappen…

Essentialisme

De tentoonstelling van abstracte schilderijen en grafiek van Niki Faes in de Bibliotheek van Harelbeke vindt plaats onder de noemer essentialisme. Deze bepaling betekent in de schilderkunst de stijl van het uitsluitend weergeven van het volstrekt noodzakelijke, het essentiële dat daardoor een radicale diepgang met zich meebrengt.

Omstreeks 1920 gebruikten Mondriaan en de kunstenaars van De Stijl voor het eerst deze term. In de jaren vijftig werd hij opnieuw gebruikt door Yves Klein, Lucio Fontana en Jef Verheyen en nu krijgen we een derde doorbraak van deze, zich steeds aanpassende stijl, met werk van enkele hedendaagse kunstenaars, waaronder Niki Faes.

Schilderen is in deze fase van het essentialisme het filtreren en uitpuren van elke tonaliteit van het licht waardoor in het werk enerzijds het evenwicht wordt bereikt tussen monochroom vibrerende kleurvlakken en barricades van afbakende lijnen en anderzijds een neerslag wordt gegeven van pure pigmenten gecombineerd met spetterende lichtschakeringen die nog nooit op die manier werden weergegeven.

Werken van Niki Faes bevinden zich o.a. in de collecties van Het Frans Masereel Centrum te Kasterlee, het Museum voor Schone Kunstern te Antwerpen, het Prentenkabinet te Antwerpen, het Stedelijk Museum te Sint-Niklaas, het Schloss Haldenstein in Zwitserland en de Landesbibliotheek te Vaduz in Liechtenstein.

Autonoom

Tijdens devernissage op 1 april wordt tevens de bibliofiele publicatie Autonoom voorgesteld met tien gedichten van Tony Rombouts en tien gicleedrukken van Niki Faes.

Bron: UiTinVlaanderen.be