Fototentoonstelling Martine Laquiere "Further Reflexions"

Waar
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer
Van 3 januari 2018 tot 30 januari 2018

Vernissage: zaterdag 6 januari 2018 om 16u
Rondleiding en toelichting: Philippe Braem

Martine Laquiere werkt met fotografie als medium. In haar werk worden begrippen als afbeelding, kopie, tijdsverloop en appropriatie op zowel een speelse als een ernstige manier onder de loep genomen.

Haar fascinatie is gefocust op kunst en literatuur, in de vorm van kunst(enaars)boeken en romans.

Centraal in deze tentoonstelling hangt Le temps perdu retrouvé, een reeks met technische precisie en liefde voor het boek gefotografeerde covers van de iconische NRF reeks van uitgeverij Gallimard van A la recherche du temps van Marcel Proust. Deze roman fleuve geldt als één van de belangrijkste werken in de moderne literatuur.

Le Modification is dan weer een fotobeeld waarin een hecht blok van twintig versies van het gelijknamige boek van Michel Butor wordt gesacraliseerd. Het werk lijkt een uniek artefact, maar schijn bedriegt.

Zo is er ook de foto waarbij covers van twee ‘onleesbare’ boeken over elkaar heen worden gelegd: enerzijds a van Andy Warhol, anderzijds Ulysses van James Joyce. De fototechniek refereert aan het laag-over-laag schilderen van kunstschilders.

Het fotowerk van Martine Laquiere is schatplichtig aan Walter Benjamins theorie over Het kunstwerk in het tijdperk van de reproduceerbaarheid. Dat boek gaat precies over de omwenteling in de kunstwereld, waar tot dan unieke kunstwerken dank zij fotografie, multipels en andere technieken in veelvoud konden gereproduceerd en dus gepopulariseerd worden. De fotografie van Laquiere is een subtiel spel van gelijkenis, verwijzing, herhaling, van tastbaar en niet tastbaar werk.

Bron: UiTinVlaanderen.be