Activiteiten in oktober

Koen Broucke

Tentoonstelling Koen Broucke

A Room with a View
Periode: 2 - 31 oktober 2020
Vernissage: vrijdag 2 oktober om 19.30 uur
Toelichting: Wouter Deprez
Inschrijven via info.bibliotheek@harelbeke.be of 056 733 440

Koen Broucke (°1965) is een uiterst veelzijdig kunstenaar. Door middel van beeld, tekst en muziek creëert hij een uniek universum en het resultaat is ongelofelijk fascinerend. Daarbij wisselt hij realiteit en verbeelding, historische feiten en fantasie met elkaar af. Uiteindelijk resulteert dit in een amalgaam van tekeningen, schilderijen, aquarellen, installaties, ....

 

RolandDerveaux

Lezing op de koffie met ... Roland Derveaux

Locatie: Bibliotheek Harelbeke, Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer: maandag 5 oktober 2020 om 14 uur
Gratis lezing maar inschrijven verplicht via
info.bibliotheek@harelbeke.be of 056 733 440

Roland Derveaux is geboren in 1944 in Ooigem en woont in Oostrozebeke. De auteur noemt zich liever een plezierschrijver, omdat hij pas debuteerde na een volledige loopbaan in de houtsector. Dat heeft sporen nagelaten in zijn werk, waarin bosbeheer en houtbewerking vaak een grote rol spelen. Met zijn zevende roman Met de monsters op de hielen verkent hij opnieuw het thema oorlog in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog in deze contreien (10-28 mei 1940). Roland Dervaux komt vertellen over wat hem inspireert bij het schrijven en  hoe hij aan de slag gaat met de geschiedenis van onze streek.

AleksandSkorobogatov

Lezing Aleksandr Skorobogatov

Over zijn nieuwste roman De wasbeer
Wanneer: vrijdag 9 oktober 2020 om 19.30 uur
Interview: Dirk Vandenberghe
Gratis lezing! Inschrijven via info.bibliotheek@harelbeke.be

In samenwerking met Het Lijsternest

Aleksandr Skorobogatov (Grodno, 1963) is een Wit-Russisch schrijver die sinds 1992 in België woont. Hij is de zoon van een theaterregisseur en een universitair docente. Na studies aan het Maksim Gorki Literair Instituut in Moskou wordt hij journalist. Zijn huwelijk met een Belgische brengt hem naar Antwerpen. Vanaf de publicatie van zijn eerste verhaal in 1989 verwerft hij faam en populariteit in Rusland, maar zijn onconventionele manier van schrijven botst ook op weerstand. In 1991 wordt Sergeant Bertrand in de Sovjet-Unie in hoge oplagen gepubliceerd, zij het aanvankelijk wel in een gecensureerde versie. Deze raadselachtige, mystieke novelle verschijnt in 1992 in een Nederlandse vertaling. In 2020 verschijnt De wasbeer. Een moderne fabel, een uit de naden barstende allegorie over een reizende, bij momenten ultragewelddadige, op paddenstoelen trippende wasbeer die onderweg zijn vrouw, de kosmos en God zelve leert kennen.

WouterDeboot

VOLZET Lezing Dwars door Oceanië

Wouter Deboot, fietsliefhebber en wereldreiziger
Wanneer: dinsdag 27 oktober 2020 om 19.30 uur
VOLZET

In "Dwars door Oceanië" doorkruist reporter en fietsliefhebber Wouter Deboot een heel continent op de fiets. Nadat hij eerder al voor Iedereen Beroemd naar het Noorderlicht trok en dwars door Amerika fietste, verkende hij dit keer Oceanië. Met zijn fietstocht wil hij ons laten kennismaken met onze tegenvoeters.Een fietstocht van 7.000 kilometer, dwars door de Australische woestijn en Nieuw-Zeeland. Het is een huzarenstukje waar Wouter Deboot (37) elke maandag trouw verslag van uitbrengt in het dagelijkse programma ‘Iedereen Beroemd’. Vertrekken deed Wouter vanuit Darwin (Australië) om nadien door het Australische eiland Tasmanië en Nieuw-Zeeland te trekken. Zijn doel: het meest zuidelijke (bewoonde) punt van Oceanië bereiken met de fiets: Stewart Island (Nieuw-Zeeland). Het werd een avontuur met prachtige landschappen, vele verrassende ontmoetingen, ontberingen en toffe ontdekkingen. Bijwijlen eenzaam en doodsaai - “vaak voelde ik me alleen op de wereld” - maar de dorre woestenij bleek ook een gulle bron van verhalen.
De Australische outback is één van de meest desolate plaatsen op aarde, maar toch slaagde Deboot - enkel gewapend met een fiets, een tent, een paar camera’s en een gezonde dosis nieuwsgierigheid - erin enkele van zijn geheimen prijs te geven. Of althans de geheimen van de bewoners. Zo ontmoette hij bijvoorbeeld een gevluchte nazaat van de afgezette Kroatische koning en probeerde hij samen met de bewoners van een tienkoppig dorpje een mysterieuze verdwijningszaak op te lossen. “Ik dacht dat het niet eenvoudig ging zijn om verhalen te sprokkelen in zo’n desolaat landschap”, vertelt Wouter aan de telefoon. “Maar dat blijkt mee te vallen. Er is namelijk maar één weg die van het noorden naar het zuiden van Australië loopt. Je botst er dus onvermijdelijk op.” De woestijn krioelt volgens de tv-maker van de zonderlinge figuren. “Niemand belandt zomaar in de outback, heb ik de indruk. De mensen die ik ontmoet, zijn vaak ongure figuren van wie je nooit echt zal weten waarom ze er precies zijn beland.”
“In de outback heb ik nooit gevreesd voor mijn leven, maar Nieuw-Zeeland is wat dat betreft veel heftiger”, aldus de West-Vlaming. “In het uiterste noorden heerst totale armoede. De mensen wonen in krotten, hun voortuinen liggen vol afval en ik heb me er meer dan eens onveilig gevoeld. Motorbendes, druggebruikers, auto’s die zonder reden naast me stoppen... Je mag niet vergeten dat ik, als eenzame fietser, ook duizenden euro’s aan materiaal mee heb. Het is al een paar keer gebeurd dat ik de oprit van een onbekend huis opdraaide om die types te doen geloven dat ik daar woonde.” Meer dan 30.000 kilometer heeft Deboot de voorbije jaren al afgelegd op zijn fiets. Is hij niet gewoon een carrière als wielrenner misgelopen? “Als jonge puber heb ik weleens meegedaan aan een wedstrijd, maar dat is me niet zo goed bevallen”, lacht hij. “Ik had al snel begrepen dat je er alles voor moest laten als je in het wielrennen iets wil betekenen, en daarvoor had ik te veel andere hobby’s.

Bron: KW.be, HLN.be & nieuwsblad.be

AhmedRoni

Concert Ahmed Roni

Wanneer: woensdag 28 oktober 2020 om 20.00 uur
Gratis concert in Bibliotheek Harelbeke
Tickets via www.cchetspoor.be
Organisatie: Noord-Zuid Raad Harelbeke, Bibliotheek Harelbeke & CC het SPOOR

Proef met Ahmed Roni and the New Era van een wereld zonder grenzen, de kracht van muziek, de kracht van grootse muzikanten en de kracht van open geesten. Roni is een Koerdische muzikant die sinds enkele jaren in België woont. Hij is zanger en Sazspeler en zijn repertoire bestaat uit Koerdische etnische muziek. Eind 2016 wordt Ahmed Roni ontdekt op het podium van de 4AD. Geen betere wingwoman voor een unieke combi dan drummer/percussioniste Karen Willems (Inwolves, Zita Swoon Group, Novastar), zelf steeds op zoek naar nieuwe, muzikale avonturen. Haar fascinatie voor Turkse muziek uit zich in verschillende samenwerkingen met o.m. Baba Zula en Reverie Falls On All. Na een eerste kennismaking in Veurne, waar Roni toen noodgedwongen gevestigd was, sprong de vonk over: Roni en Willems musiceerden meermaals samen. Samen improviseerden ze live vanuit hun eigen achtergrond met wereldse expertise. Ahmed Roni en Karen Willems gaan daarna nog een stapje verder. Met Ahmed Roni and the New Era lanceerden ze een interessant project. Karen ging aan de slag met enkele Koerdische traditionals van Roni, dopte ze even in ‘de Willems saus’ en maakte eigen arrangementen. Samen met gitarist Maarten Flamand (Antler King, Elefant) en pianist/ gitarist Thomas Noël (Le Grand Bateau, The City’s Song, Blindman …) werkt het duo de arrangementen verder uit. Het resultaat? Een rijk muzikaal universum waar oosterse en westerse klanken elkaar vinden en elkaar uitdagen. Verwacht u dus aan een west/oost-mix om van te smullen, vol overgave, wereldse liefde en talent.

StefanHertmans

Lezing Stefan Hertmans

Over zijn nieuwe roman De opgang
Wanneer: vrijdag 30 oktober 2020 om 19.30 uur
Gratis lezing! Graag inschrijven via info.bibliotheek@harelbeke.be

Sinds zijn bestseller Oorlog en Terpentijn is Stefaan Hertmans een van de meest vooraanstaande schrijvers van de Lage Landen. Zijn roman De Bekeerlinge heeft die status bevestigd en nu is er De Opgang. In de zomer van 1979 koopt Stefan Hertmans een huis in het Gentse Patershol. Pas nadat hij het 20 jaar later had verkocht werd hij geconfronteerd met wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. Verbijsterend was de ontdekking dat de vroegere bewoner een ss’er was. Langzaam komt de man die hij wil leren begrijpen in beeld, alsook zijn Nederlandse, pacifistische echtgenote en hun kinderen, van wie de oudste zoon een vooraanstaand Vlaams intellectueel zou worden. Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven, vindt intieme documenten. In De opgang komt de lezer huiveringwekkend dicht bij een politiek drama, dat ook een huwelijksdrama was.