Fernando Pessoa

Tentoonstelling Fernando Pessoa (1888-1935)

De schuwe man van vele maskers
Periode: 4 - 28 november 2020

Op 30 november 2020 zal het precies 85 jaar geleden zijn dat Fernando Pessoa overleed. Hij geldt als een van de grootste schrijvers van Portugal. Tussen 1908 en 1935 bestaat het leven van Pessoa vooral uit literatuur. Overdag leidde hij een bescheiden bestaan als hulpboekhouder en handelscorrespondent, na zijn uren - vooral 's nachts - schreef hij proza en poëzie, niet alleen in eigen naam, maar vooral in naam van anderen. Deze anderen waren heteroniemen, onbestaande personen die toch een 'biografie' hadden en in die zin dus een bestaansrecht. Bekend zijn o.a. Alberto Caiero, Ricardo Reis en Alvaro de Campos, maar er zijn nog vele anderen.

Behalve een summiere tentoonstelling over leven en werk tonen wij ook grafisch werk van de Londense kunstenaar Aldous Eveleigh. 

Alfred Nobel

Tentoonstelling Nobelprijs Literatuur (2000-2020)

NOBELPRIJS LITERATUUR 2000 - 2020
Periode: 4 - 28 november 2020

De Zweedse chemicus en industrieel Alfred Nobel (1833- 1896) bepaalde in zijn testament dat van de rente van zijn kapitaal (van circa 32 miljoen Zweedse kronen) elk jaar op zijn sterfdag vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Een daarvan moet naar de literatuur gaan. In de filosofie van Alfred Nobel wordt de Nobelprijs voor Literatuur toegekend aan een auteur die "het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend" heeft geschreven. In de loop van de 20ste eeuw is die gedachte enigszins geëvolueerd en wordt er meestal een oeuvre bekroond. Het krijgen van een Nobelprijs Literatuur is geen garantie voor eeuwige erkenning. Heel wat winnende schrijvers en hun oeuvre zijn in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt en er zijn ook schrijvers die wel een eeuwigheidswaarde genieten maar nooit de Nobelprijs voor Literatuur hebben gekregen. In deze tentoonstelling willen wij de bibliotheekbezoeker even herinneren aan de winnaars van de Nobelprijs voor Literatuur van de voorbije 20 jaar. 

Vikingen

Lezing Vikingen in de Lage Landen

Dr. Pieterjan Deckers
Donderdag 5 november 2020 om 19.30 uur
Gratis lezing! Inschrijven via info.bibliotheek@harelbeke.be

Ze schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Vooral moordlustige plunderaars of ook kunstenaars, handelaars en ontdekkingsreizigers?

 Archeoloog en onderzoeker Pieterjan Deckers groeide op in Roeselare, doorliep zijn humaniora aan het Klein Seminarie en studeerde in 2005 af aan de KULeuven als licentiaat in de archeologie. Hij vervolmaakte zich aan de universiteit van York (Research in Archeology) en de VUB (Art Studies and Archeology). Op dit moment is hij verbonden aan de universiteit van Aarhus (Denemarken) waar hij zich toelegt op Noordzeecultuur en lange-afstandshandel en de aanwezigheid en impact van de Vikingen in de Lage Landen. Samen met de Vlaamse archeologe Barbora Wouters verricht hij op dit ogenblik veldwerk in het Deense Ribe, de oudste Scandinavische stad. Vanuit zijn invalshoek als archeoloog schetst Deckers een boeiend beeld van de leefwereld van de Vikingen en staat hij stil bij hun niet te onderschatten impact op de Lage Landen. 

PeterHolvoetHanssen

Lezing Peter Holvoet-Hanssen

Dichter - troubadour
Woensdag 25 november 2020 om 20.00 uur
Samenwerking tussen Het Lijsternest & Bib Harelbeke

Peter Holvoet-Hanssen (1960) is een ontdekkingsreiziger in de poëzie en een onnavolgbaar troubadour. Hij woont in het Antwerpse Begijnhof, samen met jeugdauteur Noëlla Elpers. Al 25 jaar smeden zij een verbond dat Het Kapersnest heet. Ze stellen zich tot doel om met bravoure de liefde voor literatuur bij kinderen/jongeren aan te wakkeren. Peter Holvoet-Hanssen debuteert in 1998 met de dichtbundel Dwangbuis van Houdini. Deze bundel wordt in 1999 bekroond met de Vlaamse Debuutprijs.

In de kijker

Schrijver van de maand: Dimitri Verhulst
Jeugdschrijver van de maand: Kim Crabeels
Muzaïek: het levenslied
Het Laatste Kabinet: Orhan Pamuk

Infostand

75 jaar Pippi Langkous
Zintuigen
Voorleesweek 2020