Activiteiten mei

FabienneFerfers

Tentoonstelling Fabienne Ferfers van 3 mei tot 1 juni

Vernissage vrijdag 3 mei om 19u30.

In de jaren 80 werkte Fabienne Ferfers een tijdlang als archeologisch medewerker bij de Stad Harelbeke. De archeologie draagt ze nog steeds een warm hart toe en af en toe geeft ze haar kennis van de Harelbeekse ondergrond graag aan jongeren door. Verder was ze in de jaren 80 en 90 actief als muziekmedewerker bij de Mediateek van de Vlaamse Gemeenschap. Toen deze organisatie ophield te bestaan, trad ze in dienst van de muziekafdeling van de Bibliotheek Harelbeke. Ze beschikt over een expertise Klassieke Muziek, Jazz & Blues die ze al een aantal jaren probeert door te geven. Thans kondigt ze haar afscheid aan - ze blijft weliswaar nog een aantal uren actief - en bij deze gelegenheid biedt de Bib haar een tentoonstelling aan. Naast voornoemde activiteiten heeft Fabienne immers ook enige kennis van de kunst van het aquarelleren verworven. Dit, in combinatie met haar passie voor de natuur (en dan meer specifiek bomen, weidse landschappen en vogels), is voor de Bibliotheek een uitgelezen moment om dat deel van de collectie eens extra in de kijker te zetten. ‘Een aquarel is een “gewassen tekening”. Met de schildertechniek van het aquarelleren wordt met wateroplosbare verf op speciaal dik aquarelpapier geschilderd. Kenmerkend voor de zuivere aquareltechniek is dat het kleurende pigment op een vaak natte ondergrond aangebracht wordt waardoor het nog kan uitvloeien, wat het vaak losse karakter van een aquarel verklaart en toevallige effecten toelaat. Onderliggende kleurlagen blijven doorschemeren en de wit gelaten delen van het papier geven de afbeelding  mee ‘vorm’ en ‘kleur’. Het pijnpunt bij aquareltechniek  is dat ze weinig of geen retouchering toelaat zoals bij olieverf- of acrylschilderijen. Fabienne Ferfers schildert landschappen, vogels...

Lezing Zero waste - plastic afval

Lezing 65 tips om je afval te reduceren tot (bijna) nul door Vanessa Debruyne donderdag 9 mei 2019 om 20u

 

De afvalberg groeit en onze oceanen zitten vol plastic. Bijna alles wat we kopen is gemaakt van kunststof of verpakt in plastic. Met een paar simpele ingrepen kunnen we ons afval reduceren tot bijna nul. Zero waster Vanessa Debruyne komt ons op een vlotte en hilarische manier vertellen hoe ze haar huishouden afvalvrij maakte. Ze brengt een verhaal uit eigen ervaring vol sappige anekdotes. Een avond met gemakkelijke tips en handige recepten rond voeding, schoonmaak en persoonlijke verzorging om zelf mee aan de slag te gaan. Laat je inspireren door Zero Waste en je afvalzak zal nooit meer dezelfde zijn. Vanessa Debruyne is medeorganisator van plastic attacks, journalist, campagnemaker en beheerder van de Facebook-pagina Zero Waste Group.

Gratis activiteit

Inschrijven kan vanaf 1 april: 056733 440 info.bibliotheek@harelbeke.be

Opvoeden

Lezing Verbindend ouderschap door Nessie de Zitter donderdag 16 mei 2019 om 19u30

 

Verval jij in moeilijke situaties met je kind ook wel eens in dreigen, straffen, belonen of eisen? Wens jij dat het ongepaste gedrag van je kind zo snel mogelijk stopt? Ben jij op zoek naar taal voorbij het ongewenste gedrag van je kind? Wil jij je zo graag verbinden voorbij de strijd? Wens jij jezelf ook toe om met je aandacht dichtbij jezelf en je kind te blijven. Deze lezing is bedoeld voor alle ouders die graag terug in een bewust contact met zichzelf willen staan. Bewust worden van je eigen gevoelens en behoeften. Vanuit jouw kracht is het zoveel gemakkelijker om je kind te ondersteunen in spannende momenten. Nessie De Zitter, mama van drie, is life coach binnen Decathlon en haar eigen organisatie LIVE.GROW. Ze geeft trainingen rond het ontdekken van waarden, kwaliteiten en talenten en in geweldloos communiceren.

Gratis activiteit

Inschrijven kan vanaf 1 april: 056 733 440 info.bibliotheek@harelbeke.be

Infostands: Vogels, bomen en tijd

Schrijver van de maand: Oscar Van den Boogaard

Jeugdauteur van de maand: Rindert Kromhout

Muzaïek:  De keuze van Fabienne Ferfers

Het laatste kabinet:  Amos Oz