Activiteiten maart

BartVanLoo

Lezing: de Bourgondiërs: stichters van de lage landen Spreker: Bart Van Loo Wanneer: donderdag 14 maart 2019 om 20u

In januari 2019 verscheen het nieuwe boek van Bart Van Loo.

In De Bourgondiërs. Stichters van de lage landen neemt hij de lezer op sleeptouw door de middeleeuwen: een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars. Deze keer richt Vlaanderens bekendste francofiel zijn blik op onze eigen geschiedenis en vertelt hij het spannende ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding. Rasverteller Bart van Loo is de aangewezen persoon om licht te laten schijnen in de duistere middeleeuwen. Hij is gretiger dan ooit om meeslepende, leerrijke en vaak grappige verhalen te vertellen die ons duidelijk maken waar wij vandaan komen.

Inschrijven via: 056 733 440 of via info.bibliotheek@harelbeke.be
gratis activiteit

studiogekko

Theatervoorstelling Beste vrienden voor…altijd? door Studio Gekko Woensdag 13 maart 2019 om 14 uur

Vrienden maken leer je als kind en soms houd je die een leven lang. Wat zou een leven zijn zonder vrienden? Hartsvriendinnen, BFF - Best Friends Forever, bloedbroeders, maten, makkers, soulmates,…We hebben vrienden in alle geuren en kleuren. Hoeveel échte vrienden kan je eigenlijk hebben? Online en offline? Digitale vrienden? Vriendschap op de sociale media, bestaat dat? Herken je échte vrienden, in nood? Allemaal vragen waar we een antwoord op zoeken tijdens de Best Friends Foreverdatingshow van Francesco D'Amigo, de vriendschapswizard met een vijsje los. Interactieve en grappige verteltheatervoorstelling over de betekenis en het belang van vriendschap. Dit jaar het thema van de jeugdboekenmaand!

Gratis activiteit voor kinderen van 9-12 jaar en hun ouders
Inschrijven via: 056 733 440 of via info.bibliotheek@harelbeke.be

woud

Fototentoonstelling Flo Vandenbussche Białowieża 4 - 30 maart 2019

Het woud van Białowieża is een overblijfsel van de eens uitgestrekte laaglandenbossen van Centraal-Europa. In 1945 werd tijdens het Jalta-akkoord overeengekomen dat de grens tussen de Sovjet-Unie en Polen door het bos van Białowieża zou lopen. Sinds de ontbinding van de Sovjet-Unie vormt het de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Tot voor kort bevond het woud zich nog in een vrij ongerepte staat, maar de laatste jaren is het bos onderhevig aan houtkap. Niet minder dan 180.000 bomen gingen reeds voor de bijl wat heel wat protest uitlokte bij natuurbeschermers. Fotografe Flo Vandenbussche reisde drie keer naar het woud om er de situatie ter plaatse te bekijken. Wat ze er aantrof heeft ze vastgelegd op de gevoelige plaat.

Vernissage: vrijdag 8 maart 2019 om 19u30

Toelichting: Jan Van Herreweghe

Plotter

Tentoonstelling Hilde Schuurmans Jeugdboekillustraties 4 - 30 maart 2019

Hilde Schuurmans is het best bekend voor haar boeken met het hondje Plotter in de hoofdrol. De reeks prentenboeken wordt in minstens 10 verschillende talen vertaald en uitgegeven in o.a. de Verenigde Staten, Australië, Denemarken en Duitsland.

Ze maakt ook werkmappen voor het onderwijs en schrijft kortverhalen en gedichten. Naast haar eigen verhalen maakt ze prachtige illustraties bij boeken van andere jeugdauteurs zoals Reine De Pelseneer en Moniek Vermeulen. In de tentoonstellingsruimte van de bibliotheek kan je tijdens de hele maand maart een 30-tal van haar prachtige jeugdboekillustraties bezichtigen.

SCHRIJVER VAN DE MAAND: Koen Peeters

Koen Peeters wordt geboren te Turnhout op 9 maart 1959. Hij studeerde antropologie aan de KU Leuven. Hij is gefascineerd door de koloniale geschiedenis van België en is een emotioneel verzamelaar van kunst, kitsch, allerhande voorwerpen enz.

Karakteristiek voor zijn oeuvre is zijn tweede roman: Bezoek onze kelders. Daarin evoceert hij een rondleiding doorheen zijn diverse verzamelingen. Met zijn roman De mensensgenezer won hij in 2017 de ECI Literatuurprijs.

Deze maand wordt Koen Peeters 60 jaar. Volgende maand geeft hij een lezing in de Bib van Harelbeke.

MUZAÏEK: Ver-springen in de oude, klassieke en nieuwe muziek

De laatste tien jaar valt het op dat in de muziekwereld gestaag muren gesloopt worden tussen de traditionele genres zoals pop, jazz, wereldmuziek en klassiek. Er zijn groepen die daar zeer ver in gaan en oude muziek opfrissen met gitaar of die dé klassieke hit ‘de vier jaargetijden’ van Vivaldi   elektronisch herwerken, die Gregoriaanse misgezangen combineren met Oosters toonladders.  Soms is het resultaat te gek of vergezocht , soms is het een uitermate verfrissende en boeiende luisterervaring. Deze maand hebben we die buiten beentjes voor u uitgestald.

JEUGDAUTEUR VAN DE MAAND: Marjolein Pottie

Marjolein Pottie is op 1 juli 1970 geboren in Roeselare. Ze groeit op in Lichtervelde en brengt haar kindertijd vooral al tekenend en knutselend door. Ze studeert Functionele Grafiek aan de Sint-Lucas Hogeschool in Gent.

In 1995 debuteert ze als illustratrice met Traan van Dirk Nielandt. Voor Muu (1995, Geert De Kockere) ontvangt ze in 1997 de Boekenpauw, de prijs voor het beste geïllustreerde kinderboek. Marjolein Pottie werkt meestal met acrylverf op zwart papier, waardoor ze lijnen of zwarte vlakken uitspaart. Haar illustraties lijken expressieve, helder gekleurde schilderijtjes. In 2000 brengt ze haar eerste prentenboek op de markt: Katarina kietelkous. De tekst bedenkt ze samen met haar man Guy De Troyer. Intussen heeft ze al meer dan 100 boeken geïllustreerd waaronder eigen werk maar vooral werk van jeugdauteurs zoals Tine Mortier, Hilde Vandermeeren, Dirk Nielandt,…

HET LAATSTE KABINET: Koen Peeters

Naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag tonen we van Koen Peeters een 10-tal gesigneerde boeken.