Activiteiten in maart

GerdaDendooven

Tentoonstelling Gerda Dendooven

Tentoonstelling Gerda Dendooven
van 3 tot 28 maart 2020

Gerda Dendooven is geboren op 10 mei 1962 in Kortrijk. Na haar middelbare school volgt ze de opleiding Vrije Grafiek aan de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Ze woont en werkt in Gent en is de levenspartner van typograaf en vormgever Gert Dooreman met wie ze twee dochters heeft. In het begin van haar carrière begeleidt ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. In 1985 begint Gerda Dendooven illustraties te maken voor verschillende uitgeverijen en tijdschriften. Op vraag maakt ze ook coverontwerpen voor zowel kinderboeken als romans.

 

 

Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand 2020

De jeugdboekenmaand staat dit jaar volledig in het teken van kunst en hetgeen kunst teweegbrengt.

Kunst prikkelt de fantasie en de verbeelding. Kunst gaat over waarnemen – in de zin van kijken, maar ook in de zin van luisteren en voelen. Het is een middel om iets uit te drukken, of dat nu jezelf, een idee, gedachte, een gevoel, een sfeer of nog iets anders is. Kunst leert kinderen om hun denkwereld en hun horizon te verbreden.

Ze ontdekken dat er meerdere manieren zijn om naar de dingen te kijken. Dat werkelijkheid en fantasie in elkaar kunnen overlopen. Het stimuleert hun dromen. En wij helpen hen daar graag bij! De Harelbeekse klassen worden getrakteerd op een druk kunstprogramma.

In de loop van maart hebben we maar liefst vier Vlaamse jeugdauteurs, twee Nederlandse jeugdauteurs en Vlaams illustratrice Gerda Dendooven te gast. Zij stelt origineel werk tentoon in de exporuimte van de bib. Deze is vrij toegankelijk voor iedereen.

Verder plaatsen we onze kunst gerelateerde jeugdcollectie extra in de kijker. Deze hebben we recent rijkelijk aangevuld om de nieuwsgierigheid van de kinderen zoveel mogelijk te triggeren. 

Wat lezingen betreft, hebben wij tal van auteurs voor de scholen uitgenodigd.

Bibliotheeksysteem

EBS: Eengemaakt bibliotheeksysteem

Vanaf 30 maart 2020 krijgt de digitale dienstverlening van bib van Harelbeke een upgrade. Daardoor kunnen leners een pak vlotter materiaal van de bib ontlenen of terugbrengen. Ook bibliotheekmedewerkers zullen het verschil voelen. Boeken uitlenen en innemen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek worden betrouwbaarder, makkelijker en gebruiksvriendelijker.

Centraal systeem
Voor de aansluiting op het nieuwe systeem werkten alle Vlaamse bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem, kortom veel verschillende systemen naast elkaar. Minister Gatz besliste dat de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken gebaat zouden zijn met een centraal systeem. Dat nieuwe systeem heet Wise en wordt nu al door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt. De West-Vlaamse bibliotheken zijn de derde groep die overschakelt op de nieuwe software, de 7de en laatste groep sluit aan najaar 2021.

Even dicht
Om de overgang naar Wise zo vlot mogelijk te laten verlopen, zal de bib vanaf 23 maart tot 28 maart gesloten zijn. Tijdens de sluiting krijgen de bibliotheekmedewerkers een intensieve opleiding om de nieuwe software te leren kennen. Het systeem wordt geactiveerd en tot in de puntjes getest, van zelfuitleen tot betaalautomaat. Pas wanneer het systeem foutloos draait gaat de bib weer open. We geven alle leners een extra lange uitleenperiode, een boete is dus uitgesloten.

Wat verandert er voor de bibliotheekgebruiker?
Uitlenen, innemen en verlengen blijven hetzelfde, maar andere zaken worden sneller en gebruiksvriendelijker. Bijna-te-laat-mails worden ook op zondag verstuurd, er zullen minder brieven worden verstuurd en veel meer mails (tenzij de lener niet over e-mail beschikt).
Voor het eerst in meer dan dertig jaar zal het lidgeld van de bib duurder worden, we gaan van 3 naar 5 Euro (vanaf 30 maart 2020). Maar je krijgt dan ook meer bib voor je geld, want met je lidmaatschap van de bib van Harelbeke  kan je na inschrijving gratis terecht in de bibliotheken van Regio Zuidwest (Kuurne, Deerlijk, Zwevegem, Waregem, Kortrijk, Wervik, Wevelgem, Lendelede, Anzegem, Avelgem en Menen).
Kinderen, jongeren tot 18 jaar en studenten (op vertoon van de studentenkaart) hoeven geen lidgeld te betalen, volwassenen en senioren betalen 5 Euro.

Tip: ruil 10 Uitpaspunten in voor een gratis lidmaatschap van de bib.

 

 

Infostands

Dvd's over kunstenaars
Boeken over wielersport
Leonardo da Vinci

In de kijker

Schrijver van de maand: Patrick Modiano
Jeugdschrijver van de maand: Pauline Oud
Muzaïek: kelderresten
Laatste kabinet: Gao Xingjian