Activiteiten juni

Nicoline van Stapele

Tentoonstelling NICOLINE VAN STAPELE 'No Secrets'

Tentoonstelling
3 juni—29 juni 2019

Vernissage:  7 juni 2019 om 19.30 uur.
Inleiding: Daan Rau

 

 

Nicoline van Stapele (°1964) is van Nederlandse afkomst, maar woont en werkt in Gent.

Bij Nicoline van Stapele is niets wat het op het eerste zicht lijkt. Haar werk is een oefening in het verder kijken dan alleen maar zien, een beleven. Als beeldhouwer en restaurator van opleiding is daarbij de duurzaamheid en de specifieke eigenschappen van het materiaal van belang. Net zoals een voortdurende veranderende wereld zijn ook haar werken onderhevig aan verandering. Gevonden voorwerpen krijgen een nieuwe betekenis, opgetekende flarden van gesprekken keren terug in de titels waaruit het werk ontstaat. Zo vinden woord en beeld elkaar met de tijd.

 

 

 

coderdojo

Gezocht: Vrijwilligers

Bibliotheek Harelbeke start binnenkort een CoderDojo. Tijdens een CoderDojo ontmoeten kinderen met dezelfde interesses elkaar en leren ze de wereld van het programmeren kennen. Geen saaie theorielessen maar gewoon doen: spelletjes bedenken, apps ontwikkelen, robots besturen en websites maken. Hiervoor is de bib op zoek naar vrijwilligers om kinderen en jongeren wegwijs te maken in de wereld van eentjes en nulletjes. Kan jij programmeren of wil je gewoon helpen? Contacteer de bib via info.bibliotheek@harelbeke.be

goudenstrop

Maand van het spannende boek

Juni is traditioneel Maand van het Spannende boek. Het hoogtepunt van die maand is de uitreiking van de Gouden strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadverhaal.

Ook in de bib zetten we deze maand de schijnwerper op het misdaadgenre. Aan de hand van de jaarlijkse Thrillergids van Vrij Nederland, de bijbel voor de liefhebbers van het genre, gaan we op zoek naar de nieuwe trends en de opkomende sterren onder de thrillerauteurs.

Boetevrij de zomer door

Om er een leeszomer zonder boetes van te maken raden wij iedereen aan zich te registreren in Mijnbibliotheek. Op die manier kan je waar en wanneer je wil al je uitgeleende materialen verlengen, zelf vanop je vakantiebestemming. Registreren doe je via www.bibliotheekharelbeke.be (Mijn bibliotheek) of spring eens binnen in de bib en we helpen je graag op weg. Ben je al geregistreerd en weet je niet meer hoe je kunt inloggen of verlengen, het bib-team helpt je graag verder.

Anne Frank, 90 jaar geleden geboren (12 juni 1929)

Op 12 juni zal het precies 90 jaar geleden zijn dat Anne Frank werd geboren. Over haar verborgen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog hield ze een dagboek bij - Het achterhuis - dat wereldbekendheid geniet. Helaas werd ze door de nazi’s opgepakt en op transport gezet naar het concentratiekamp van Bergen-Belsen, waar ze in februari 1945 op amper 15-jarige leeftijd overleed.

Infostand wandelen + keuzelijst wandelen

Wandelen is weer populair en bovendien zeer gezond. Maar we kijken deze maand niet naar het fysieke aspect, maar naar de filosofische benadering van wandelen.

Wandelen om je geest vrij te maken, los te komen van de dagdagelijkse sleur, inspiratie op te doen of jezelf te verliezen in een eindeloos aantal kilometers. Hou je klaar voor een portie onvervalste Wanderlust in onze infostand met bijhorende keuzelijst.

Infostand studeren / leren leren

Juni. Examens. Studeren. Wij presenteren een infostand met boeken over hoe men het leren het best kan aanpakken.

De Bib is overigens een uitgelezen plek om in alle rust te studeren.

Schrijver van de maand: Tomas Lieske

Tomas Lieske (Den Haag, 8 juni 1943) studeerde Taal– en Letterkunde + Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Hij doceerde enige tijd aan een lyceum en debuteerde pas op 38-jarige leeftijd met een dichtbundel die allang niet meer te verkrijgen is. Tomas Lieske is dan misschien niet de grote naam in de Nederlandstalige literatuur, hij publiceerde wel een aantal goeie romans - Oorlogstuinen, Nachtkwartier, Franklin… - en essays (o.a. in Een hoofd in de toendra.

Muzaïek: Musicals

Je houdt ervan of je hebt er een bloedhekel aan: Musicals. Behoor je tot de tweede groep, loop dan met een wijde boog om de mediatheek in de maand juni.  Ben je een liefhebber van het genre, dan mag je jezelf gelukkig prijzen, want alles wat maar naar musical ruikt (op dvd of cd) ligt voor het grijpen in de mediatheek. De klassiekers, de broadway versies, de Vlaamse versies, de filmmusicals of de toneelversies, voor jong, oud of de hele familie. Er is maar een zekerheid: u zal spontaan in zang en dans uitbarsten.

Jeugdauteur van de maand:  Mattias De Leeuw

Mattias De Leeuw (1989) tekent en leest van jongs af aan. Hij wil striptekenaar worden en verslindt de verhalen van Roald Dahl. Hij is een groot bewonderaar van Quentin Blake, die later een grote invloed op zijn eigen werk zal hebben. Hij studeert illustratieve vormgeving aan Sint-Lucas Antwerpen waar hij in 2011 afstudeert met De steltenloper, een woordeloos prentenboek. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator voor magazines, kranten en uitgeverijen. Hij ontwerpt ook decors voor theatervoorstellingen, zoals voor Brooddoos van Dimitri Leue.

De steltenloper is zijn debuut. Samen met een aantal zesjarigen bedenkt hij het verhaal van een man die de wereld rondreist op hoge stelten. Hij ontvangt er in 2013 een Boekenpluim voor. Daarna illustreert hij o.m. voor jeugdauteurs Kristien In-‘t-Ven, Edward Van de Vendel, Laïla  Koubaa en Marian De Smet. Als auteur-illustrator publiceert Mattias Karel Eend is verliefd (2013), Sint op komst! (2013) en Circusnacht (2016). In 2018 maakt hij de illustraties bij De kleine koning  van Jan De Leeuw, een wonderlijk sprookje met een vleugje magie en humor, over geven en krijgen.

Zijn tekeningen karakteriseren zich door spontane verftoetsen die hij combineert met zwierige lijnen. Zijn prenten zitten vol details en kleine zijverhalen die zowel jong als oud

Het laatste kabinet: Pascal Mercier

Enkele jaren terug was Nachttrein naar Lissabon nog een bestseller, vandaag is de romanschrijver Pascal Mercier wat weggedeemsterd. Wij tonen van hem enkele gesigneerde boeken.

EN VERDER….

- Ken Follett, 70 jaar (5 juni)

- Louise Erdrich, 65 jaar (7 juni)

- Jan Brokken, 70 jaar (10 juni)

- Dan Brown, 55 jaar (22 juni)

- Pascal Mercier, 75 jaar (23 juni)