Activiteiten januari

TENTOONSTELLING KLASSIEKE SCHRIJVERS EN FILOSOFEN
3 januari-2 februari 2019

Literatuur en Filosofie uit de Klassieke Oudheid als basis van heel wat moderne geschriften

Eeuwenlang heeft de klassieke oudheid in de westerse samenleving als lichtend voorbeeld en ideaal gegolden, zowel op filosofisch en moreel gebied, als voor stijl en taalgebruik.

De westerse cultuur is dan ook doordrenkt van de Grieks-Romeinse oudheid. Wie zich met wijsbegeerte bezighoudt, kan niet om de Griekse denkers heen. Retorica en tragedie vinden hun oorsprong in de oudheid. Niettemin worden de klassieken, behalve door de studenten klassieke humaniora en klassieke filologie en filosofie, nauwelijks nog gelezen. Ten onrechte zoals wij met deze tentoonstelling en keuzelijst willen bewijzen.

Onder klassieke literatuur en filosofie verstaan we de Griekse en Romeinse teksten die in die tijd gesitueerd worden tussen de 8ste eeuw v.Chr. En de 6de eeuw n.Chr.

In de loop der eeuwen zijn er geweldig veel antieke teksten verloren gegaan; naar schatting is amper tien procent bewaard gebleven. Toch zijn relatief veel grote werken overgeleverd. Veel van die letterkundige en filosofische teksten blijken na meer dan twintig eeuwen nog altijd verrassend boeiend om te lezen.

De klassieke literatuur en filosofie worden samen in één keuzelijst behandeld omdat beide in de oudheid erg verwant waren. De teksten van Plato worden zowel tot de literaire geschriften als tot de filosofische canon gerekend.

Homerus, Sophocles, Cicero, Seneca enz., wie waren ze en wat hebben ze geschreven? Op deze vragen kan je een antwoord vinden in deze expositie. In de bijhorende keuzelijst vindt men een alfabetische opsomming van de schrijvers en filosofen plus de boeken die wij van hen in onze collectie hebben.

Tot besluit citeren wij de wijze woorden van Plinius Minor: Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit. (Brieven 3, 5, 10)

Geen boek is zo slecht dat het niet door een of ander deel nut brengt.

De tentoonstelling Klassieke schrijvers en filosofen loopt van 3 januari 2019 tot en met 2 februari 2019 

Eros en Amor. Liefde bij Romeinen en Grieken

Lezing: donderdag 17 januari 2019 om 19.30u

Spreker: Patrick Lateur

Toegang gratis

In de Griekse mythologie is Eros de zoon van Aphrodite en Ares. Hij is de god van de liefde, de seksuele begeerte en het verlangen naar schoonheid. Het Romeinse equivalent van deze god is Cupido, ook wel Amor genoemd.

Eros/Amor komen voor in verschillende mythologische verhalen. Het meest bekend is het verhaal waarin de god er door zijn moeder op uit wordt gestuurd om een beeldschoon meisje te doden. Aphrodite is namelijk stikjaloers op het mooie meisje, genaamd Psyche (de personificatie van de ziel). Als Eros ‘s nachts naar het paleis reist om zijn opdracht uit te voeren, ziet hij het door de maan verlichte gezicht van het beeldschone meisje. Eros is op slag verliefd en kan het niet over  zijn hart krijgen om Psyche te doden…

Patrick Lateur (°1949) studeerde klassieke filologie aan de KU Leuven. Van 1973 tot 2007 was hij leraar Grieks en Latijn aan het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem. Patrick is ook dichter en zijn vertalingen van klassieke meesterwerken worden alom genoemd.

AFVOER VAN BOEKEN, CD’S, DVD’S...

Een openbare bibliotheek dient haar collectie regelmatig uit te zuiveren. Versleten boeken, kapot gelezen boeken, nooit gelezen boeken, niet meer beluisterde cd’s, niet meer bekeken dvd’s… vroeg of laat gaat iedereen voor de bijl. Daarom is er in januari opnieuw een verkoop van afgevoerde materialen.

TOM LANOYE komt naar Harelbeke

Waar: CC het spoor Eilandstraat 4 8530 Harelbeke

Wanneer: Woensdag 30 januari 2019 om 20.30u

Op 27 augustus 2018 werd Tom Lanoye 60. Deze gelegenheid zal in Vlaanderen en Nederland niet onopgemerkt voorbijgaan. Met zijn tournee Jubilee Lanoye en het daarbij horende boek maakt hij een balans op van bijna veertig jaar schrijverschap. Op 5 april 1986 zette hij voor het eerst voet op Harelbeekse bodem. Sinds die tijd is hij actief als dichter, schrijver, publicist, pamflettist, performer, bewerker van klassieke toneelteksten en zoveel meer. Zijn oeuvre is veelzijdig en rijk.

Naar aanleiding van de Poëzieweek 2019 (31 januari—6 februari) kreeg Tom Lanoye de opdracht om het Poëzieweekgeschenk te schrijven. Het thema van de week en de bundel is ‘Vrijheid’.

Jubilee Lanoye vindt plaats in het kader van 40 jaar Dag van het Woord. Tickets te verkrijgen via CC Het Spoor

INFOSTAND DAG VAN HET WOORD

De 40ste editie van de Dag van het Woord belooft een voltreffer te worden. Op woensdag 30 januari komt Tom Lanoye naar Harelbeke.

Op donderdag 31 januari zullen Pieter Verelst, Brihang, Siel Verhanneman en Max Greyson het woord verkondigen. Op vrijdag 1 februari stelt Philip Hoorne in de Bibliotheek zijn nieuwe dichtbundel Het dikke meisje en de ziener voor en op zaterdag 2 februari hebben we Ted van Lieshout (gastdichter) en Peter Verhelst te gast.

De Bibliotheek Harelbeke zorgt voor een ruime infostand, focust ook op recent aangekochte poëzie en presenteert 2 poëzieposters (met een gedicht van Philip Hoorne en een van Siel Verhanneman).

INFOSTAND LEVENSKUNST

Het leven biedt niet altijd wat men ervan verwacht. Maar het begin van een nieuw jaar biedt de kans tot herbronning. Meer en meer zijn wij in deze hectische samenleving op zoek naar rust, stilte, leegte…

De rubriek 172 biedt een amalgaam van boeken die je op weg helpen naar een nieuwe vorm van geluk, beleven, genieten...

KEUZELIJST KLASSIEKE JEUGDBOEKEN

Ook in de jeugdliteratuur zijn er boeken die de tand des tijds doorstaan en algemeen worden erkend als tijdloze klassiekers. Ontdek ze in onze vernieuwde keuzelijst.

INFOSTAND SPEELLEERMATERIALEN EN VERTELPLATEN

SCHRIJVER VAN DE MAAND: Salman Rushdie

Salman Rushdie (°19 juni 1947) is essayist en schrijver van fictie. Hij is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Hij werd beroemd met zijn romans Middernachtskinderen en De duivelsverzen. Dat laatste boek leverde hem een fatwa op vanwege de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon vervolgd worden door islamieten. Maar sinds die tijd publiceerde hij nog ettelijke romans en verhalen.

MUZAÏEK: Zen

In deze hectische tijden is het noodzakelijk om alles eens te kunnen loslaten en volledig zen te worden om er daarna met een frisse kop weer in te duiken.  Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Om u hierbij te helpen halen we deze maand  al onze meditatie- en ontspanningsmuziek uit de rekken.  Muziek voor yoga of meditatie, klankschalen, mantra’s of gewoon lekker ontspannend.  Kom snel  uw  voorraad inslaan en bereik  in no-time de hoogste vorm van ontspanning die u ooit heeft meegemaakt.

JEUGDAUTEUR VAN DE MAAND: Marjet Huiberts

Marjet Huiberts is op 17 april 1960 geboren in Sassenheim, Nederland. Ze studeert aan de Amsterdamse Theaterschool af als dansdocente. De volgende jaren is ze voornamelijk werkzaam in het basisonderwijs. Hierna studeert ze orthopedagogiek bij en volgt ze zang- en pianolessen in de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Gaandeweg verschuift haar belangstelling op creatief gebied van dans naar schrijven, met muziek als bindende factor. Ze schrijft liedjes voor o.a. Sesamstraat en Kinderen voor Kinderen. Vanaf 2005 publiceert ze bij uitgeverij Gottmer diverse prentenboeken waaronder de populaire serie over Aadje Piraatje. De serie gaat over een kleine piratenjongen die met zijn vader, de kapitein, en andere stoere piraten op een echt piratenschip woont. De tekst is op rijm en de kleurrijke avonturen liggen heel dicht bij de leefwereld van kleuters. In 2010 wordt Aadje Piraatje bekroond met de Zilveren Griffel. Naast jeugdboeken en –liedjes werkt ze ook vaak mee aan theatervoorstellingen.

HET LAATSTE KABINET: Salman Rushdie

Van deze Brits-Indiase schrijver tonen wij een aantal gesigneerde boeken.