Activiteiten februari

Blanche

TENTOONSTELLING BLANCHE VANDEBROEK CRAZY CABIN

Patchwork - Quilts

4 februari - 2 maart 2019

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. “Patch” betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen gebruikt worden, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.

Blanche Vandebroek heeft met haar patchwork al een internationale reputatie opgebouwd. Wij zijn trots dat we haar werk mogen tentoonstellen.

Vernissage: vrijdag 8 februari 2019 om 19.30u

Toelichting: Françoise Meesen

Affiche dag van het woord

Zaterdag 2 februari 2019 CC het spoor DAG VAN HET WOORD (40ste editie)

De Nederlandse schrijver TED VAN LIESHOUT is gastdichter op de Dag van het Woord

Ted Van Lieshout wordt geboren in Eindhoven op 21 december 1955. Het gezin telt twaalf kinderen. Hij is het tiende kind van zijn vader en het tweede van zijn moeder. Ted verliest zijn vader een maand voor zijn achtste verjaardag. Dat verlies verwerkt hij in zijn dichtbundel Begin een torentje van niks (1994). Enkele jaren later krijgt hij een relatie met een volwassen man. Hierover schrijft hij het boek Zeer kleine liefde (1999) en de roman Mijn meneer (2012).

Op zijn negentiende gaat Van Lieshout naar de kunstacademie in Amsterdam. Vijf jaar later gaat hij aan de slag als gediplomeerd illustrator en grafisch ontwerper.

Zijn werkzaamheden bestaan voornamelijk in het ontwerpen van boekomslagen voor uitgeverijen en het maken van tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1984 verschijnen zijn eerste gedichten en verhalen in De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Nederland.

Twee jaar later volgt zijn officieel debuut in boekvorm: Raafs Reizend Theater (1986) en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen (1986).

Sinds 1984 schrijft Van Lieshout scènes en liedjes voor verschillende televisieprogramma’s zoals Sesamstraat en Het Klokhuis. Hij heeft een belangrijk schrijversaandeel in De Mankementenshow en schrijft mee aan de series Vrienden voor het leven en De André van Duinshow. Verder schrijft hij ook scenario’s voor kortfilms.

In 2004 en 2005 is Ted Van Lieshout de vijfde Leonardohoogleraar aan de universiteit van Tilburg. Dit is een leerstoel voor dubbeltalenten. In 2006 is gij gastcurator bij het Rotterdamse kindermuseum Villa Zebra. In 2009 krijgt hij de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor zijn hele oeuvre. In 2012 krijgt hij de Zilveren Griffel en de Woutertje Pieterseprijs voor zijn innoverende dichtbundel Driedelig paard (2011).

In dat jaar verschijnt het eerste deel van een prentenboeken-serie die hij maakt met illustrator Philip Hopman over een kleuter die een boerderij runt: boer Boris. De reeks is intussen uitgegroeid tot een groot succes.

Dat het werk – zowel zijn verhalen als gedichten en zijn grafische vormgeving – waardering genieten, bewijst zijn nominaties in 2014 en 2016 voor de Hans Christian Andersenprijs, de ‘Nobelprijs’ voor jeugdliteratuur.

Een typische kenmerk van de gedichten van Ted Van Lieshout is dat ze herkenbaar overkomen. Ze handelen over dagelijkse dingen, maar door zijn schrijfstijl krijgen ze een speciale toets. In zijn gedichten kijkt hij vaak terug naar vervlogen tijden. Jeugdherinneringen zijn altijd zeer herkenbaar. Van Lieshout put veel inspiratie uit zijn eigen leven. Typerend zijn ook de tekeningen die men bij de gedichten kan terugvinden. Zij geven letterlijk of symbolisch de inhoud van het gedicht weer.

Philip Hoorne

BOEKPRESENTATIE - Vrijdag 1 februari 2019 om 19.30u Het dikke meisje en de ziener, de nieuwe dichtbundel van Philip Hoorne

Toelichting: Jooris Van Hulle

Op 1 februari 2019 om 19u.30 wordt in de Bibliotheek van Harelbeke, Eilandstraat 2, de nieuwe dichtbundel van Philip Hoorne, getiteld Het dikke meisje en de ziener, aan het publiek voorgesteld. De voorstelling kadert in het vierdaagse evenement Dag van het Woord. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

In Het dikke meisje en de ziener, een uitgave van de Nederlandse uitgeverij In de Knipscheer – waarbij nota bene in 1982 Herman Brusselmans debuteerde met de verhalenbundel Het zinneloze zeilen – trekt Philip Hoorne de lijn van zijn twee vorige bundels Het is fijn om van pluche te zijn en Kaas treft geen schuld tot het tegendeel bewezen is door. Eigenzinnige poëzie, laconiek, met esprit, vol rake observaties, waarbij het taalplezier werkelijk van de pagina’s spat. In Poëziekrant schreef Herman Leenders: ‘Philip Hoorne is de dansende beer in het circus. Hij vermaakt ons. Als we lachen, dan is het omdat we onszelf herkennen in zijn vervormende lachspiegel. Hoorne laat niets heel van de illusies die we koesteren en die het leven draaglijk maken.’

Ter gelegenheid van de Gedichtenweek 2019, eind januari, verschijnt uit de nieuwe bundel van Philip Hoorne het gedicht ‘Darwin’ als poëzieposter. Deze poster is een initiatief van de Bibliotheek. De poster zal daar ook te verkrijgen zijn.

Philip Hoorne, geboren te Kortrijk, wonend in Wevelgem, is met Het dikke meisje en de ziener aan zijn zevende dichtbundel toe. Daarnaast publiceerde hij de hilarische verhalenbundel Het vlees is haar. Tevens is hij de samensteller van een aantal poëziebloemlezingen en van een poëzie-essayboek.

Over Philip Hoorne verscheen in 2014 de monografie Wachten is het hele leven, geschreven door Paul Rigolle. Daarin wordt onder meer gewezen op de unieke stem die Philip Hoorne al twee decennia lang vertolkt binnen het Nederlandstalige poëzielandschap. Paradoxaal kan gesteld worden dat de humor, de absurditeit en het surrealisme dat optreedt in het literaire werk van Philip Hoorne niets anders zijn dan de overtreffende trap van ernst. Als de lezer door de luchtige toon en de begrijpelijke taal heen prikt, dan stuit hij op een boeiende en wonderbaarlijke wereld vol drama, smart en tragiek.

Het werk van Philip Hoorne verscheen in menig literair tijdschrift in Vlaanderen en Nederland en is opgenomen in alle toonaangevende poëziebloemlezingen. Hij heeft een weblog Philip Hoorne Schrijft! waar informatie te vinden is over zijn boeken. Hoorne was de oprichter en bezieler van de veelbesproken en -geprezen poëzierecensiewebsite Poëzierapport. Daarnaast was hij jarenlang de poëzierecensent van Knack en medewerker van o.a. Poëziekrant, Awater, The Low Countries, wielertijdschrift De Muur en de Krant van West-Vlaanderen. Philip Hoorne stond op tal van literaire podia in binnen- en buitenland voor een publiek dat zijn toegankelijke en spitse gedichten zeer wist te smaken. Hij is jurylid van de Poëziewedstrijd van de Stad Harelbeke.

Naast zijn eigen schrijverschap begeleidt Philip Hoorne dichters in het door hem opgerichte Poëzieatelier Brugge, een co-organisatie van Wisper en VormingPlus Brugge. In juni 2019 voltooit Philip Hoorne zijn opleiding Fotograaf aan het CVO 3 Hofsteden te Kortrijk. De voorstelling van de dichtbundel te Harelbeke op 1 februari gaat trouwens gepaard met een kleine tentoonstelling van enige van zijn fotografische beelden. In het Pinksterweekend van 2019 wordt dan in Atelier 2025 te Kortrijk zijn eindwerk als cursist fotografie tentoongesteld. Tijdens die expositie zal blijken dat Philip Hoorne niet alleen eigenzinnig en origineel is in zijn literaire creaties, maar dat die eigenschappen ook in zijn fotografie terug te vinden zijn.

Het moge duidelijk wezen dat Hoorne niet houdt van paden waar al vele voeten overheen zijn gegaan. Hij is van mening dat een kunstenaar vooral betekenisvol is als zijn werk door een deel van het publiek geweldig geliefd en door een ander deel van het publiek geweldig gehaat wordt. De haters hebben evenwel ten allen tijde de kans om naar de andere kant over te steken.

Eric Rinckhout

LEZING

Op de koffie met Eric Rinckhout

Eric Rinckhout spreekt over Willem Elsschot

Datum: maandag 25 februari 2019 om 14u.

Gelieve vooraf in te schrijven.

Eric Rinckhout (°Antwerpen 1956) is momenteel freelance journalist en schrijver voor (H)art-magazine, Knack, De Tijd, Collect AAA Magazine, Radio1 en Klara en ook gastdocent Master Journalistiek aan de KU Leuven Campus Antwerpen. Naast zijn enorme interesse voor kunst, is hij van jongs af aan geboeid door het werk van Willem Elsschot, pseudoniem van Alfons de Ridder (1882-1960). In 2006 publiceert Eric Rinckhout  Dwaalspoor, waarin hij op zoek gaat naar het verhaal achter de novelle Het dwaallicht (1946) van Willem Elsschot. De openlijk erotische toon lijkt te wijzen op een publieke biecht. Hij vlooit archieven uit en vindt nooit eerder gepubliceerde brieven. Eric Rinckhout vertelt Elsschots verhaal opnieuw en ontdekt waarom hij als linkse humanist Het dwaallicht 'moest' schrijven. In 2010 verschijnt dan Grote Antwerpse Willem Elsschot atlas. Dit is een boeiende gids voor wie Antwerpen wil leren kennen in de voetsporen van Willem Elsschot. Als specialist ter zake schrijft hij ook interessante uitleidingen bij heruitgaven van belangrijke Elsschotklassiekers en weet als geen ander waarom het oeuvre van Elsschot vandaag nog steeds de moeite loont om te lezen of opnieuw te lezen.

Toegang gratis - Graag vooraf inschrijven: tel. 056 73 34 40 of  mailen: info.bibliotheek@harelbeke.be

Jan van Meenen

BOEKPRESENTATIE De zee is een zij van Jan van meenen Zaterdag 23 februari 2019 om 19.30u

Zaterdag 23 februari 2019 presenteert Jan van meenen in bib Harelbeke zijn bundel: 'De zee is een zij'. De bundel gaat de hele gang van de seizoenen m.a.w.  het nieuwe, het uitbundige, de verstilling en de verstarring. Maar bovenal is er de fascinatie voor de zee met haar oneindigheid, haar speelse golven,  zand en duinen, de verrukking van de vrouwelijke vormen, het aanzuig- en wegtrekeffect.

De poëzie van Jan van meenen wordt gekenmerkt door het zingende ritme, de luchtige, bij wijlen badinerende woordkeuze en de verrassende metaforiek. Als geen ander weet de dichter sfeer op te wekken.  Vooral ook overgangen zijn een waarmerk: het verglijden van licht in duister, nabijheid in verte, lichtheid en diepte tegelijk.  Achter de woorden trilt een wereld vol licht en blijdschap, weemoed en tederheid. De moedergedichten zijn een zacht afscheid, de kleinkinderen de glanzende toekomst vol levenslust en hoop. De dichter van meenen kiest volop voor de warme kant van de woorden.

De lezer ervaart deze poëzie als 'zinderend zintuiglijk'. De gedichten zijn van een zeldzame puurheid en worden gedragen door een onbevangen manier, een intensiteit van kijken, essentie waar we uiteindelijk allemaal naar op zoek zijn.

Jan van meenen  (Jan Vanmeenen) (1951)  studeerde Germaanse talen in Brussel en was achtereenvolgens actief als leraar Nederlands, Engels en expressie in het Sint-Jozefscollege en De Bron in Tielt.

Hij werd meermaals onderscheiden in poëziewedstrijden, publiceerde in nogal wat literaire tijdschriften, werd inmiddels in tal van gerenomeerde bloemlezingen opgenomen en publiceerde sinds 1998 zelf drie dichtbundels bij uitgeverij P/Leuven. 'De zee is een zij'  is zijn vierde bundel.

SCHRIJVER VAN DE MAAND: Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa werd geboren in Arequipa (Peru) op 28 maart 1936. Vargas Llosa schrijft maatschappelijk betrokken romans in een vernieuwende stijl. Het leven wordt beschreven als een nooit aflatende strijd om het bestaan.

Vaak spelen gewelddadige figuren - militairen - een rol. Bekende romans van hem zijn o.a. De Stad en de Honden (1963), Gesprek in de Kathedraal (1969), Een manier om ongeluk te bestrijden  (1990) en Het ongrijpbare meisje (2006). Mario Vargas Llosa kreeg in 2010 de Nobelprijs voor Literatuur.

MUZAÏEK: LUDDUVEDU

Love hurts is niet alleen een prachtig nummer, maar ook een waarheid als een koe. Om die reden laten we tijdens de maand februari (de liefdesmaand bij uitstek) de gebroken harten aan het woord in plaats van de verliefden. Het werkt als volgt: kies een film uit onze selectie, nestel je in de zetel, omring je met zakdoeken en troosteten. Voor je het weet is je liefdesverdriet voorbij en je hart weer geheeld. Deze selectie staat ook open voor iedereen zonder gebroken hart.

JEUGDAUTEUR VAN DE MAAND: Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is op 19 oktober 1962 geboren in Groningen, Nederland. In 1988 stelt iemand hem voor om eens een kinderboek te schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban beseft hij dat hij jeugdauteur wil worden. In 1992 verschijnt zijn eerste boek, Een ober van niks. Het boek wordt een klassieker en wordt nog regelmatig herdrukt.

Sinds 2001 is hij voltijds schrijver en vertaler. Hij is vooral bekend om de bekroonde reeks over Agent en Boef die nu al zes delen telt. Tjibbe Veldkamp schrijft vooral prentenboeken en werkt hiervoor samen met illustratoren Philip Hop, Kees de Boer en Wouter Tulp. De hoofdpersonen zijn meestal jongetjes of dieren die spannende avonturen beleven of ondeugend zijn. De volwassenen, als die voorkomen, zijn niet zo slim of zijn boeven. Ook heeft hij enkele boeken voor tieners geschreven waaronder het recente Katvis (2018) over de gevaren van social media. In 2016 werd het prentenboek Kom uit die kraan!! bekroond met de Zilveren Griffel en in 2018 het prentenboek Handje?

HET LAATSTE KABINET: Richard Ford

Richard Ford werd geboren in Jackson, Mississippi op 16 februari 1944. De legendarische schrijver wordt in één adem genoemd met Charles Bukowski, John Updike en Raymond Carver. Hij schreef een indrukwekkend oeuvre bijeen, waarvan slechts een klein deel in het Nederlands werd vertaald o.a. Canada, De sportschrijver, In het wild en Vuurwerk. Ford is een van de boegbeelden van het dirty realism. In 2016 was Richard Ford enkele dagen in Brussel. Tijdens een van zijn lezingen kon een verzamelaar enkele boeken laten signeren

EN VERDER….

- Thomas Bernhard, 40 jaar overleden (12 februari 1989)

- Richard Ford, 75 jaar (16 februari)