Activiteiten april

Congo

Tentoonstelling CONGO! CONGO! CONGO!

SCHILDERKUNST UIT (BELGISCH-) CONGO
3 april —27 april 2019

Vernissage: donderdag 4 april 2019 om 19.30u
Toelichting: Jan Van Herreweghe

Congo kende een bewogen geschiedenis. Correctie: Congo kent nog steeds een bewogen geschiedenis. De rijkdom aan grondstoffen heeft het grootste deel van de bevolking niet de welvaart gebracht dat het verdient. Dat is het minste wat je ervan kan zeggen. Het kolonialisme mag dan oorspronkelijk met goeie intenties zijn gestart, gaandeweg is het project/het traject ontspoord. En als de bezetter al fouten heeft gemaakt, dan moet men vandaag toch ook vaststellen dat de opeenvolgende leiders (presidenten, regeringen…) niet in staat zijn (geweest) om Congo terug op het goede spoor te zetten.

Naar aanleiding van de heropening van het AfricaMuseum in Tervuren besteedt de Bibliotheek Harelbeke graag aandacht aan een aspect van het land dat nauwelijks bekendheid geniet. Meer bepaald de kunst die er werd voortgebracht en dan nog eens meer specifiek de schilderkunst.

Een algemeen overzicht of een diepgaande studie over de schilderkunst van Congo is niet beschikbaar. Weinigen van ons zijn in staat een naam van een kunstschilder te noemen. In die zin kan men stellen dat de Congolese schilderkunst nog steeds in haar kinderschoenen staat en dat een vertegenwoordiging van Congolese schilders in befaamde kunstmusea totaal ontbreekt. Dat houdt in dat de Congolese schilderkunst nog steeds als een etnologisch gebeuren wordt beschouwd. Toegegeven de thema’s zijn niet bijster origineel en weinig grensverleggend, maar kenmerkend is toch wel het coloriet dat wordt gehanteerd. Kleurrijk en sfeervol, dat is het minste wat men over de Congolese schilderkunst kan zeggen. En wie goed kijkt ontdekt  naast de realistische landschappen en dorpstaferelen wel impressionistische pareltjes.

Bestaan er kunstacademies in Congo? Zeer zeker. Er zijn meerdere opleidingen, maar drie academies hebben tot nu toe enigszins school gemaakt: de academie van Elisabethstad-Lubumbashi heeft een aantal goeie natuurschilders voortgebracht; de academie van Leopoldstad- Kinshasa kan trots zijn op een aantal goeie lyrische en expressionistische schilders; de academie van Brazzaville brengt vooral modernistische kunstenaars voort.

In België zijn er verschillende verzamelaars van Congolese schilderkunst. Elk van hen beschikt over een mooie collectie.

De Bibliotheek Harelbeke krijgt de eer om een deel van de collectie Verleyen te tonen. We tonen vooral schilderijen uit de jaren 50 en 60 van vorige eeuw.

Geniet van de heerlijke kleuren van de Congolese schilderkunst. Lees een boek over Congo. De warmte en de geuren moet je er zelf bij bedenken.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Congo! Congo! Congo! haalt de bib alles uit de kast wat we in collectie hebben Congo, Belgisch-Congo, Zaïre…

KoenPeeters

LEZING KOEN PEETERS over zijn roman De mensengenezer

Donderdag 25 april 2019 om 19.30u

Een verdwijnend boerenbestaan, een koloniaal en schuldbeladen verleden en in het menselijk hart een rusteloos verlangen naar het onbekende.

De jonge Remi, voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. Zijn oom fluistert hem vreemde, hevig beroerende verhalen in over de oorlog, over een geest en over een zwarte soldaat.

Als Remi meedeelt dat hij een roeping heeft en zal intreden in een strenge kloosterorde, begrijpt niemand hem. In het klooster wordt zijn persoonlijkheid hertekend: hij mediteert en studeert hardnekkig, vervreemdt nog meer van zijn familie en zoekt de stilte in zichzelf. Maar de daimon in hem zwijgt niet.

Wanneer een leraar hem vertelt over Congo en zijn ervaringen daar, schreeuwt een ongrijpbare hunkering Remi toe.

De mensengenezer is een stilistisch fonkelend boek dat een rijke en complexe geschiedenis en cultuur evoceert.

Toegang gratis, maar inschrijven via:

info.bibliotheek@harelbeke.be

Winokio

INFOSTAND: 15 jaar ‘Handjes draaien’ met Kapitein Winokio in de jeugdbib

Kapitein Winokio is het pseudoniem van de Belgische muzikant en producer Winok Seresia.

In januari 2011 kreeg Seresia brede erkenning in Vlaanderen in de vorm van een MIA voor ‘kidspop’.  Zijn repertoire bestaat grotendeels uit klassieke kinderliedjes, gezongen en eigentijds bewerkt door professionele muzikanten. Meestal worden de oorspronkelijke teksten hierbij wel gerespecteerd. Kapitein Winokio treedt vooral live op en heeft intussen een hele collectie cd’s, spelmateriaal en boeken op de markt gebracht.

Op zaterdag 27 april is de ‘Dag van de Dans’ aan de 4de editie toe en het is intussen al 15 jaar geleden dat de beroemde kapitein met de Vlaamse kinderen koekebakkevlaaien bakt!

SCHRIJVER VAN DE MAAND: Milan Kundera

Milan Kundera wordt geboren te Brno op 1 april 1929. Hij studeerde piano, regie en scenarioschrijven. In 1948 werd hij lid van de communistische partij, maar 2 jaar later werd hij geschrapt omdat hij kritiek had. In 1967 viel hij de machthebbers scherp aan en vervolgens kon hij niet anders dan Tsjechoslowakije ontvluchten. Kundera werd wereldbekend met zijn roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan (1984). Kundera verblijft al sinds 1974 in Frankrijk. Deze maand viert hij er zijn 90ste verjaardag. Als kers op de verjaardagstaart kreeg hij onlangs zijn staatsburgerschap van zijn geboorteland (Tsjechië) terug.

MUZAÏEK: Cowboys en Indianen

Iedereen heeft als kind de heroïsche strijd gekend tussen de cowboys en de indianen, toch zoals we die hebben gezien in films en of gelezen in boeken.. We bezorgen u de soundtrack die daar bij hoort, maar we laten de clichés voor wat ze zijn en gaan op zoek naar authenticiteit in de muziek van beide volkeren. Natuurlijk zullen we u ook een goeie Western voorschotelen, dat spreekt voor zich.  En de strijdbijl, die begraven we.

JEUGDSCHRIJVER VAN DE MAAND: Geert De Kockere

Geert De Kockere is op 18 mei 1962 geboren in Tielt. Na enkele jaren als beroepsjournalist en redacteur te hebben gewerkt, is hij nu voltijds jeugdauteur en –dichter. Hij woont en werkt in Gierle, in de  Antwerpse Kempen.

In 1989 debuteert Geert De Kockere met de kindergedichtenbundel Vingers in de jam. In 1991 publiceert hij zijn eerste prentenboek Puntje puntje puntje bij uitgeverij De Eenhoorn. Zijn stijl is heel herkenbaar: eenvoudig, sober, herhalend en suggestief. Vaak hanteert hij taal zo speels dat woorden onverwacht nieuwe betekenissen krijgen. Zowel voor zijn poëzie als voor zijn prentenboeken werkt hij samen met grote Vlaamse illustratoren als Tom Schoonooghe en Carll Cneut.

De auteur boekte enorm veel succes met zijn prentenboek Eefje donkerblauw (1992), dat in de Top 10 van Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden stond. Het poëtische taalgebruik van Geert de Kockere tilt dit verhaal boven het alledaagse en de illustraties van Lieve Baeten zijn een lust voor het oog. Ondertussen publiceerde hij meer dan honderd boeken  

HET LAATSTE KABINET: Sandro Veronesi

Sandro Veronesi werd bekend met zijn roman Kalme chaos. We tonen van hem enkele gesigneerde boeken naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag.

EN VERDER…

  • Keuzelijst Wildernis + infostand
  • Sandro Veronesi, 60 jaar (1 april)
  • Milan Kundera, 90 jaar (1 april)
  • Wereldautismedag (2 april)
  • Claudio Magris, 80 jaar (10 april)
  • Kurt Cobain, 25 jaar geleden overleden (5 april 1994)
  • Infostand Dag van de dans (29 april)